Clicky


Antwerpse haven zet verder in op samenwerking met ’s werelds grootste havenstad Shanghai

Antwerpse haven zet verder in op samenwerking met ’s werelds grootste havenstad Shanghai
15-12-2016 12:05 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - De Antwerpse haven en de haven van Shanghai gaan de komende tijd nauwer samenwerken om de trafiek tussen beide steden een extra boost te geven. Dit jaar bedroeg de trafiek tussen Antwerpen en Shanghai 3,8 miljoen ton, wat een stijging betekent van 15 procent tegenover het jaar voordien. De trafiek uit het Verre Oosten zit in Antwerpen duidelijk in de lift, en samenwerkingsverbanden met plaatselijke actoren moeten die opwaartse evolutie mee positief beïnvloeden.

Tijdens de stadsmissie onder leiding van de Antwerpse burgemeester Bart De Wever, die na drie dagen Seoul vandaag in Shanghai aankwam, werden meteen twee samenwerkingsovereenkomsten getekend. Het Antwerpse Havenbedrijf sloot het eerste akkoord met de European Shanghai Chamber of Commerce, een tweede akkoord kreeg de handtekeningen van APEC, het trainings- en opleidingsinstituut van de Antwerpse haven en de Chinese expediteursvereniging Jiangsu International. 

European Shanghai Chamber of Commerce 

De European Shanghai Chamber of Commerce is een relatief nieuwe organisatie, die hoopvol uitkijkt naar de samenwerking met de Antwerpse haven, zei Etienne Charlier, board member van de Kamer vlak voor de ondertekening. De overeenkomst focust vooral op het delen van informatie, het voeren van wederzijdse promotie en het organiseren van gezamenlijke activiteiten en bezoeken.  

Maritieme trainigen en opleidingen voor expediteurs

APEC van zijn kant engageert zich om maritieme trainingen en opleidingen te geven aan de maritieme professionals die door expediteursvereniging Jiangsu zullen worden geselecteerd. Reeds in mei van volgend jaar wordt een eerste groep van Jiangsu-professionals in Antwerpen verwacht. Tijdens de opleidingen in Antwerpen zal ook de nodige aandacht worden besteed aan het netwerken met plaatselijke expediteurs.

APEC bewijst met de overeenkomst andermaal dat het in China een uitstekende reputatie geniet voor het geven van opleidingen aan Chinese maritieme professionals. Het is dan ook het enige Europese havengerelateerde trainingsinstituut dat erkend is door de State Administration of Foreign Experts Affairs in China.