Clicky


SP-fractie blijft intact ondanks kritiek op leider

SP-fractie blijft intact ondanks kritiek op leider
14-12-2016 22:32 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - De crisis in de SP is bezworen. De Tweede Kamerfractie van de partij blijft intact in de huidige samenstelling, ondanks de kritiek van anonieme fractieleden op hun leider Emile Roemer. Er komen geen sancties tegen de lekkende Kamerleden, die in de krant AD hun voorman door het slijk hadden gehaald.

"We hebben vanavond elkaar eens goed in de ogen gekeken. Zijn er nog dingen die gezegd moeten worden. Er was ook heel veel verdriet: wat overkomt ons?'', verklaarde fractievoorzitter Roemer na afloop van een urenlang crisisberaad van de fractie. "Ze snappen ook niet waar het allemaal vandaan is gekomen.''

Roemer benadrukte dat de partij het niet gewend is om interne kritiek in een krant te lezen. Het deed mensen pijn dat zoiets op straat lag, aldus de fractieleider.

Roemer wilde niet zeggen of hij heeft kunnen achterhalen wie er heeft gelekt. Hij wees erop dat hij eerder op de dag al vertrouwelijke gesprekken heeft gevoerd met iedereen in de fractie. "Dat heeft mij heel goed gedaan.''

Volgens Roemer is er woensdagavond uiteindelijk "onvoorwaardelijke steun'' uitgesproken aan de partij, aan de koers, aan de kandidatenlijst voor de verkiezingen en "aan mij''. De fractie zou weer eensgezind zijn.

De critici in de SP-fractie stelden in het AD dat de partij zich te veel op de gezondheidszorg richt. Ook zou Roemer niet geschikt zijn als leider.