Transport Online - FNV Bondgenoten: De angst regeert bij FloraHolland

FNV Bondgenoten: De angst regeert bij FloraHolland

FNV Bondgenoten: De angst regeert bij FloraHolland
11-06-2013 11:01 | Arbeidsvoorwaarden | auteur de redactie
AALSMEER - FNV Bondgenoten en CNV Dienstenbond krijgen al langere tijd signalen dat medewerkers van FloraHolland onder druk worden gezet. Omdat de werkgever deze signalen afdoet als incidenten en niet wil onderzoeken, hielden de bonden steekproefsgewijs telefonische interviews onder hun FloraHolland-leden.

Uit dit onderzoek blijkt dat de menselijke maat binnen FloraHolland in rap tempo verdwijnt. Werknemers staan onder druk, onder andere door een falend ziektebeleid, slechte communicatie, doorgeslagen flexibilisering en een grimmige sfeer. Het resultaat van het onderzoek 'Bloemen houden wel van mensen' is de directie van FloraHolland aangeboden. De bonden zijn deze en volgende week iedere dag bij FloraHolland aanwezig, om bereikbaar te zijn voor alle medewerkers.

Kitty Huntjens, bestuurder CNV Dienstenbond: "Doordat er niet of slecht gecommuniceerd wordt, weet de top absoluut niet wat er op de werkvloer leeft. Het boekje 'Bloemen houden wel van mensen' wil daarom een stem geven aan de werknemers en een spiegel voorhouden aan de directie."

Celil Çoban, bestuurder FNV Bondgenoten: "De angst regeert! Mensen mogen niet opkomen voor hun eigen ideeën, wat toch echt een recht is op de werkvloer."

Uit de verhalen van de medewerkers blijkt dat de menselijke maat steeds meer verdwijnt bij FloraHolland. Het bedrijf legt zijn wil op aan de medewerkers, zonder eerst betrokkenheid te creëren. Voorbeelden daarvan zijn de doorgeslagen flexibilisering, waarbij werknemers praktisch zeven dagen per week beschikbaar moeten zijn, terwijl daar niets tegenover staat. Als het werkaanbod terugloopt, worden er noodgedwongen minuren opgebouwd, waarmee flexibel werken de enige uitweg lijkt.

Een ander teken aan de wand zijn motto’s die in de personeelskamer hangen, zoals: ‘Verzuim is een keuze.’ Ziek zijn wordt als ongewenst bestempeld en werknemers die zich ziek melden, krijgen geen of slechte begeleiding.


De sfeer op de werkvloer wordt als gespannen ervaren; er is veel onduidelijkheid over de gevraagde flexibilisering, maar ook over de pensioenregelingen en plannen voor de toekomst. Een geïnterviewde: "Iedereen probeert zijn eigen hachje te redden. Als je het ergens niet mee eens bent, is het eerste tegenargument 'dan zoek je toch een andere baan?!?' Zelfs chefs die het niet met het beleid eens zijn, durven er niet openlijk voor uit te komen."

Er zijn wel officiële 'rondetafelgesprekken', maar deze versterken bij de werknemers het gevoel dat hun mening in de doofpot wordt gestopt, omdat er nooit iets met de uitkomsten wordt gedaan.


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,642
Diesel1,299

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions