Clicky


EU-landen eens over hogere antidumpingheffing

EU-landen eens over hogere antidumpingheffing
13-12-2016 17:30 | Financieel | auteur ANP

BRUSSEL - De EU-landen gaan zich beter beschermen tegen dumping van bijvoorbeeld goedkoop staal uit China. Ze zijn het dinsdag in Brussel eens geworden over tijdelijk hogere importheffingen op grondstoffen die aantoonbaar onder de kostprijs op de Europese markt worden verkocht. Ook energie valt onder het pakket maatregelen.

De hardere opstelling van de EU wordt mogelijk omdat Nederland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk hun jarenlange verzet tegen aanpassing van de bestaande 'defensieve handelsmaatregelen' hebben opgegeven.

Den Haag vreesde dat de Nederlandse staalverwerkers schade van zulke protectionistische maatregelen zouden ondervinden. In het nu bereikte compromis wordt daar rekening mee gehouden.

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel): "Nederland heeft zich ingezet voor een compromis, want het is belangrijk dat we onze bedrijven en industrie beschermen tegen oneerlijke handel. Maar Nederland had graag betere garanties gezien voor importerende mkb’ers en consumenten. Daar blijven we ons hard voor maken.''

Nu moet het Europees parlement het pakket nog goedkeuren.