Baas Exxon Rex Tillerson minister Buitenlandse Zaken VS

Baas Exxon Rex Tillerson minister Buitenlandse Zaken VS
13-12-2016 13:30 | Buitenland | auteur ANP

WASHINGTON - Zoals verwacht draagt Donald Trump olieman Rex Tillerson voor als minister van Buitenlandse Zaken. Tillerson staat aan het hoofd van de Texaanse oliemaatschappij ExxonMobil, waar hij al 41 jaar voor werkt. Rusland liet eerder al weten Tillerson een goede keuze te vinden.

Hij kent de Russische president Vladimir Poetin al meer dan twintig jaar. Ze deden zaken over olieprojecten in Rusland en in 2013 ontving Tillerson een hoge Russische onderscheiding, de Orde van de Vriendschap, uit handen van de president.

Vanwege zijn warme banden met Moskou is de benoeming van Tillerson nog geen gelopen race. De Senaat beslist mee en daar wachten hem kritische vragen, ook al hebben de Republikeinen er de meerderheid.

"Uitstekende keuze"

In een verklaring prees aankomend president Trump Tillersons "vasthoudendheid, ruime ervaring en diepgaande begrip van geopolitiek''. Die eigenschappen maken hem wat de aankomend president betreft een "uitstekende keuze als minister van Buitenlandse Zaken''.

"Hij zal regionale stabiliteit promoten en zich concentreren op de belangrijkste nationale veiligheidsbelangen van de Verenigde Staten'', werd Trump geciteerd in de verklaring die zijn overgangsteam dinsdag verstuurde.ACTUEEL

Vanwege stiptheidsacties van Franse douaniers zijn er lange wachttijden in Calais. Check hieronder de actuele wachttijden.

Actuele wachttijden

Truckoccasions

Rijverboden
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier