Clicky


Ex-topman NS Timo Huges wil Dijsselbloem laten getuigen

Ex-topman NS Timo Huges wil Dijsselbloem laten getuigen
13-12-2016 11:58 | Algemeen | auteur ANP

DEN BOSCH - Voormalig NS-topman Timo Huges wil minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) laten oproepen als getuige in de strafzaak rond de aanbesteding van openbaar vervoer in Limburg.

De bewindsman moet volgens raadsman Daan Doorenbos van Huges onder meer uitleg geven over "criminaliserende uitlatingen'' die Dijsselbloem zou hebben gedaan aan het adres van de ex-topman. Dat bleek dinsdag tijdens de regiezitting voor de rechtbank in Den Bosch, waar de NS Groep en zes verdachten terechtstaan wegens fraude en omkoping bij de vervoersaanbesteding in Limburg.

Volgens de raadsman van Huges heeft Dijsselbloem in juni 2015 gezegd aangifte te overwegen tegen de topman. Daarnaast heeft hij in een debat in de Tweede Kamer in februari van dit jaar in stellige bewoordingen Huges beschuldigd, aldus Doorenbos. Hij loopt daarmee de rechter voor de voeten en handelt in strijd met het grondbeginsel dat bepaalt dat verdachten onschuldig zijn totdat het tegendeel is bewezen.

Doorenbos citeerde Dijsselbloem uit de Kamerstukken van 3 februari: "Naar mijn oordeel zijn het echt ernstige misstanden waarbij sprake is van wetsovertredingen en fraude.''

Het Openbaar Ministerie zegt dat de minister zich niet heeft bemoeid met het strafrechtelijk onderzoek. De officier van justitie vindt dat een getuigenis van Dijsselbloem niets toevoegt en wijst het verzoek tot een verhoor af. De rechtbank zal donderdag beslissen of de bewindsman inderdaad als getuige mag worden gehoord.

De zaak draait om onregelmatigheden bij het verwerven van een concessie voor het openbaar vervoer in Limburg. Volgens de aanklacht heeft Huges feitelijk leiding gegeven aan het op ongeoorloofde wijze binnenhalen van die vijftienjarige vervoersconcessie (2017-2031). Er is volgens de officier van justitie door hem en andere leidinggevenden van dochterbedrijven Abellio en Qbuzz "een vals spel op een miljardenmarkt'' gespeeld. Enkele medeverdachten hebben inmiddels schikkingen variërend van 12.500 tot 30.000 euro en werkstraffen van 60 tot 120 uur getroffen.

De NS Groep zei als verdachte een bescheiden opstelling aan te nemen en eerder al het boetekleed te hebben aangetrokken. Volgens raadsman Joost Italianer zijn door NS wel civielrechtelijke overtredingen begaan, maar geen strafbare feiten gepleegd.

De rechtbank verwacht in oktober of november aan de inhoudelijke behandeling toe te komen.