Clicky


Amerikaans miljardenbod op Brits Sky

Amerikaans miljardenbod op Brits Sky
09-12-2016 19:55 | Financieel | auteur ANP

LONDEN - Het Britse mediabedrijf Sky heeft een miljardenbod ontvangen van zijn Amerikaanse branchegenoot 21st Century Fox, die al 39 procent van de aandelen in zijn bezit heeft. Dat maakte de onderneming vrijdag bekend.

Het bestuur van Sky is akkoord gegaan met de geboden prijs van 10,75 pond per aandeel in contanten. Die hangt een prijskaartje van 18,5 miljard pond (22 miljard euro) aan het gehele bedrijf. Of de overname doorgaat, is nog wel afhankelijk van andere, belangrijke voorwaarden, aldus Sky.

Fox is het film- en televisiebedrijf van mediamagnaat Rupert Murdoch. Die deed vier jaar geleden ook al een poging om Sky helemaal in te lijven. Het afluisterschandaal rond de kranten News of the World en The Sun, die ook deel uitmaakten van zijn zakenimperium News Corporation, stond toen evenwel een overname in de weg.

De laatste tijd deed Murdoch al pogingen zijn greep op Sky te verstevigen. Zo zorgde hij er begin dit jaar voor dat zijn zoon James Murdoch, die tevens de dagelijkse leiding heeft bij Fox, benoemd werd tot voorzitter. Die benoeming was niet onomstreden. Een groot deel van de overige aandeelhouders was het er niet mee eens.

Sinds het afluisterschandaal heeft Murdoch zijn nieuws- en entertainmentimperium opgesplitst. Het krantenbedrijf, met titels als The Sun, The Times, The New York Post en The Wall Street Journal, werd voortgezet onder de naam News Corp. De filmstudio's en televisiezenders werden ondergebracht bij Fox.