Samsom treedt af als fractievoorzitter van Pvda

Samsom treedt af als fractievoorzitter van Pvda
09-12-2016 16:41 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Diederik Samsom treedt maandag af als fractievoorzitter van de Partij van de Arbeid. Dat maakte Samsom vrijdag bekend, nadat duidelijk was geworden dat hij de lijsttrekkersverkiezing had verloren van vicepremier Lodewijk Asscher.

Samsom zei ongelooflijk trots te zijn op wat de afgelopen tijd was bereikt. "Aan die periode komt nu een eind. Leiderschap is niet vanzelfsprekend. Een mandaat moet opnieuw worden verdiend. De leden hebben gesproken'' Hij kreeg 45,5 procent van de stemmen van de PvdA-leden, zijn rivaal 54,4 procent.

De 45-jarige Samsom was sinds 2012 voorman van de sociaaldemocraten. Toen won hij de leiderschapsverkiezingen overtuigend. De gewezen milieuactivist erfde destijds van Job Cohen een lamgeslagen PvdA, die de titel van grootste linkse partij aan de SP leek te moeten laten.

Na een koude start wist Samsom zich binnen enkele weken met zijn spreekwoordelijk geworden ,,eerlijke verhaal'' terug te vechten. Samsom had zelfs even uitzicht op het Torentje, maar de VVD van premier Mark Rutte bleef de grootste partij.

Na de felle verkiezingsstrijd tussen Samsom en Rutte vielen zij elkaar binnen enkele weken in de armen en vormden ze een regering. Samsom besloot die samenwerking met de erfvijand als fractievoorzitter door dik en dun te verdedigen, maar dat viel niet bij iedereen in goede aarde. Hij erkende eerder dit jaar de fractie te hebben verwaarloosd en in de peilingen zakte de partij weg.

Bij de recente strijd om het leiderschap met Asscher werd Samsom verrast door de felle aanvallen van zijn oude strijdmakker. Hij bleef zich presenteren als de doener met de duizend slimme oplossingen, maar voor de PvdA-leden was dat onvoldoende.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

NIEUWSBRIEF GEMIST?

Heeft u de nieuwsbrief van vandaag gemist?

KLIK HIER

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,787
Diesel1,468

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Rijverboden