Transport Online - Start onderhandelingen over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol

Start onderhandelingen over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol

Start onderhandelingen over Amerikaanse grenscontroles op Schiphol
09-12-2016 16:36 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG/SCHIPHOL - Het kabinet gaat met de Verenigde Staten onderhandelen over de invoering van Amerikaanse grens- en douanecontroles op Schiphol. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie.

Preclearance betekent dat de Amerikaanse grens- en douanecontroles voor inreis in de VS reeds op Schiphol plaatsvinden. Deze controles worden ná de Nederlandse uitreiscontrole uitgevoerd door Amerikaanse functionarissen. Eenmaal aangekomen in de Verenigde Staten hoeft de reiziger niet meer door de Amerikaanse controle omdat die al op Schiphol heeft plaatsgevonden. Reizigers besparen daardoor tijd.

Preclearance past bij andere innovatieve ontwikkelingen op Schiphol, zoals het gebruik van geautomatiseerde grenspassage-poorten. Deze ontwikkelingen maken het voor reizigers eenvoudiger om via Schiphol te reizen, terwijl de veiligheid gewaarborgd blijft. Preclearance maakt de luchthaven  Schiphol aantrekkelijker wat goed is voor de Nederlandse economie.

Nederland stelt wel voorwaarden aan de introductie van preclearance. Zo blijft Europese en Nederlandse wet- en regelgeving vanzelfsprekend van kracht. Het kabinet zal geen concessies doen aan de soevereiniteit van Nederland, de Nederlandse grensbewaking en het douanetoezicht, en de veiligheid op Schiphol en in Nederland.

Om preclearance mogelijk te maken moeten Nederland en de Verenigde Staten een verdrag sluiten. De onderhandelingen zullen begin 2017 van start gaan. Als de onderhandelingen positief worden afgerond, wordt het verdrag voorgelegd aan het parlement ter goedkeuring.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions