Clicky


Hoofdkantoor Europese weginspecties naar Nederland

Hoofdkantoor Europese weginspecties naar Nederland
08-12-2016 16:55 | Controles | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Het samenwerkingsverband van de Europese weginspectiediensten (Europe Contrôle Route, ECR) krijgt zijn hoofdkantoor in de Haagse regio. Dit hebben de veertien inspecties deze week samen besloten in Luxemburg. ECR trekt in bij vergunningverlener Nationale en Internationale Wegvervoer Organisatie (NIWO) in Rijswijk.

ECR maakt afspraken over uniforme uitvoering van Europese wetgeving voor het wegvervoer, onder meer door aanpak van misstanden in het wegtransport - zoals bestrijding van fraude met de tachograaf - en het verzorgen van trainingen van weginspecteurs.

De keus voor de vestigingsplaats ging tussen Nederland, Polen en Duitsland. Het is Nederland geworden omdat onder meer de aangeboden huisvesting daar het aantrekkelijkste was, het kantoor van de NIWO in Rijswijk goed bereikbaar is en op redelijk korte reisafstand van de Europese hoofdstad Brussel ligt. Ook speelde mee dat Nederland een van de oprichters van de ECR is en dat Nederland de afgelopen jaren een prominente rol heeft gespeeld in de versterking van de positie van de ECR binnen Europa.

Binnen de ECR werkt de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) samen met onder andere met het ministerie van Infrastructuur en Milieu en de NIWO aan het verbeteren van de professionaliteit van het internationale samenwerkingsverband. Doel is te komen tot een organisatie van transport-handhavers die binnen de Europese Unie als hét aanspreekpunt wordt gezien. Daarom krijgt de ECR de status van Europese rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtspersoon hoort een vaste vestigingsplaats