Transport Online - Eerste omzetdaling transportsector in jaren

Eerste omzetdaling transportsector in jaren

Eerste omzetdaling transportsector in jaren
07-12-2016 08:55 | Bedrijfsnieuws | auteur ANP

DEN HAAG - De omzet in de transportsector is afgelopen kwartaal voor het eerst sinds 2010 gedaald. Vooral de opbrengsten van het vervoer over water zakten flink. Bij onder meer post- en koeriersbedrijven was nog wel sprake van hogere inkomsten, maar daar zwakte de omzetgroei behoorlijk af.

De totale omzet in de sector kwam bijna 1,5 procent lager uit dan in het derde kwartaal van 2015, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag. Die min kwam vooral door een krimp van bijna 10 procent bij het vervoer over water. Daar gaat het al lange tijd slecht door een overcapaciteit aan schepen. Hierdoor staan de vrachttarieven zwaar onder druk.

Afgelopen kwartaal moesten ook de dienstverleners voor de luchtvaart eraan geloven. Zij zagen hun omzet voor het eerst in zes jaar teruglopen.

De omzet bij de post- en koeriersdiensten nam met ruim 0,5 procent toe in vergelijking met vorig jaar. Dit is de laagste omzetgroei sinds 2013. Een en ander komt deels doordat er steeds minder brieven verstuurd worden. Maar de omzetgroei van pakketbezorgers was ook lager.

Het CBS zag ook positieve ontwikkelingen in de transportsector. Zo lag het aantal gedwongen bedrijfssluitingen op het laagste niveau in jaren en het ondernemersvertrouwen in de transport is de afgelopen vijf jaar niet eerder zo hoog geweest. Verder bleek dat de omzetgroei bij de vervoerders over land zich wel heeft doorgezet. Verhuisbedrijven, ov-bedrijven, wegtransporteurs en taxi-ondernemingen boekten ruim 3 procent meer omzet dan in het derde kwartaal vorig jaar.

Foto's

 • J.Roeland
  BELVONA
 • J.Roeland
  NOVA CURA
 • J.Roeland
  ALFA-NERO
 • J.Roeland
  LUCA


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,742
Diesel1,409

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions