Clicky


Bolivia schort vliegvergunning LaMia op

Bolivia schort vliegvergunning LaMia op
01-12-2016 19:50 | Ongevallen | auteur ANP/RTR

LA PAZ - De autoriteiten in Bolivia hebben donderdag de vliegvergunning voor luchtvaartmaatschappij LaMia ingetrokken. Maandag stortte een vliegtuig van deze Boliviaanse chartermaatschappij neer in Colombia.

Aan boord was onder meer het belangrijkste elftal van de Braziliaanse voetbalclub Chapecoense uit de zuidelijke deelstaat Santa Catarina. Het Boliviaanse toestel van het type AVRO RJ85 was onderweg van Santa Cruz in Bolivia naar Medellín in Colombia. Het stortte niet ver van de eindbestemming neer. Daarbij verloren 71 mensen het leven. Zes mensen overleefden de crash

De schorsing van de vergunning is praktisch van weinig belang, want de luchtvaartmaatschappij beschikte tot maandag over maar één inzetbaar toestel.

De oorzaak is volgens Boliviaanse media op zijn minst voor een deel te wijten aan menselijke fouten. Zo zou de verkeersleiding bij het vertrek van het toestel al hebben tegengesputterd dat er iets mis was met het vluchtplan. Er stond dat de vlucht naar Medellín 4 uur en 22 minuten zou duren en dat de actieradius van het vliegtuig overeenkwam met 4 uur en 22 minuten vliegen. Dit mag niet overeenkomen, voor het geval er tegenslagen tijdens de vlucht zijn. Een lid van de bemanning zou toen hebben tegengeworpen dat niemand zich zorgen hoefde te maken, omdat de vliegreis in werkelijkheid korter zou zijn.