Clicky


Havenwerkers boycotten vrijdag schepen van Unifeeder in Rotterdamse haven

Havenwerkers boycotten vrijdag schepen van Unifeeder in Rotterdamse haven
02-12-2016 10:00 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Havenwerkers zullen schepen die varen voor het Deense bedrijf Unifeeder vrijdagochtend tussen 10:00 uur en 12:30 uur niet behandelen. Cees Bos, bestuurder FNV Havens: 'Ze tonen hiermee hun solidariteit met andere Europese vakbonden in de diverse havens en de demonstratie in Aarhus.

Cees Bos: "Werkzaamheden die al zijn aangevangen, zullen worden stilgelegd om 10:00 uur en pas na 12:30 weer worden voortgezet. De schepen lopen hiermee een vertraging op van 2,5 uur. In de Rotterdamse haven zal het vrijdagochtend vermoedelijk gaan om twee schepen, de Spica J die bij ECT ligt en de Pachuca die dan bij RST ligt."

Unifeeder weigert afspraken te maken over sjorren

Diverse bedrijven waaronder Unifeeder vertikken het om afspraken te maken over het sjorren, ofwel het vastzetten van containers aan boord van de schepen. FNV Havens en andere Europese vakbonden willen dat dit werk door erkende havenwerkers wordt gedaan. Bedrijven als Unifeeder laten dit werk door slecht betaalde (voornamelijk) Filipijnse bemanningsleden van de schepen doen. 

Verdringing en onveiligheid

Bos: "Niet alleen verdringen ze daarmee het werk dat aan havenwerkers toebehoort, het is ook nog eens gevaarlijk om het door niet gespecialiseerde mensen te laten doen. Sjorders van de erkende sjorbedrijven in de Europese havens zijn hiervoor opgeleid. Diverse malen is geprobeerd met Unifeeder tot goede afspraken te komen, maar het bedrijf blijft zijn eigen gang gaan." 

Internationale campagne en acties

De ITF (International Transport Federation) start vrijdag een grote campagne om te zorgen dat het sjorren van lading door erkende havenwerkers wordt gedaan. De aftrap van de campagne gebeurt vrijdag met een grote protest demonstratie voor het hoofdkantoor van Unifeeder in Aarhus, Denemarken. 

Bos: "Ook FNV Havens zal als lid van ITF acties gaan voeren en ondersteunen. Zo wordt er op 18 januari 2017 in Rotterdam in het kader van deze campagne een Europese workshop gehouden over dit onderwerp. De campagne loopt heel 2017. Dat Unifeeder als eerste aan de beurt is, komt doordat het bedrijf ook bij FNV Havens, zeer slecht bekend staat vanwege haar werknemers -en vakbondsonvriendelijke houding die zij meermalen ten toon heeft gespreid in de afgelopen jaren."

De acties tegen Unifeeder zullen doorlopen totdat het bedrijf afspraken maakt met ITF of FNV Havens.