Clicky

 
Transport Online - Gate terminal viert opening van de nieuwe LNG-laadplaats

Gate terminal viert opening van de nieuwe LNG-laadplaats

Gate terminal viert opening van de nieuwe LNG-laadplaats
01-12-2016 16:46 | Haven Nieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM  - Gate terminal en haar aandeelhouders Gasunie en Vopak hebben met het Havenbedrijf Rotterdam en haar eerste klant Shell met trots de uitbreiding van de LNG-terminal op de Rotterdamse Maasvlakte gevierd. Gate terminal heeft nu de beschikking over een derde laadplaats met een nieuwe, speciale infrastructuur voor het beladen van kleine LNG-schepen.

Deze kleine LNG-schepen maken de distributie mogelijk naar LNG-terminals in andere havens in het Noordzeegebied en in de Oostzee waar grote LNG-tankers door hun diepgang de LNG niet rechtstreeks kunnen afleveren. De nieuwe laadplaats maakt het, in combinatie met LNG-bunkerschepen, in de toekomst ook makkelijker voor zeeschepen om in Rotterdam LNG te bunkeren. Net zoals andere soorten scheepsbrandstof kan LNG door bunkerschepen overgepompt worden naar grote zeeschepen.

Deze bunkerschepen kunnen nu beladen worden bij Gate terminal, waar de LNG via grote LNG-tankers vanuit diverse werelddelen binnenkomt. De Europese Unie, de Nederlandse overheid en het Havenbedrijf Rotterdam moedigen het gebruik van LNG als scheepsbrandstof aan vanwege de milieuvriendelijkere eigenschappen.

Ter viering van de succesvolle oplevering van de nieuwe voorzieningen werd door Gate terminal en het Havenbedrijf Rotterdam een netwerkevenement georganiseerd voor 400 genodigden uit de maritieme bedrijfstak, de LNG-sector en verschillende overheden. Op het programma stond een mini-symposium waarin door een aantal deskundigen werd ingegaan op concrete ervaringen en nieuwe ontwikkelingen rondom het gebruik van LNG als scheepsbrandstof. Dit gebeurde aan de hand van drie hoofdthema's: ervaringen van reders, technische ontwikkelingen en ontwikkelingen in de distributieketen.

Allard Castelein, president-directeur van het Havenbedrijf Rotterdam: "De haven van Rotterdam hecht grote waarde aan het verduurzamen van de transportsector. Dankzij de samenwerking met vele partijen lopen we voorop in deze transitie, Rotterdam is dé LNG-hub van Europa. Een nieuwe faciliteit zoals de derde laadplaats is een mooi voorbeeld van wat je samen kunt bereiken."

Eelco Hoekstra, voorzitter van de raad van bestuur en president-directeur van Koninklijke Vopak: "Vopak heeft op- en overslag van LNG aangemerkt als een van haar strategische aandachtsgebieden. Deze derde steiger biedt de mogelijkheid om de introductie van LNG als een milieuvriendelijkere brandstof voor de transportsector te vergemakkelijken. Tevens versterkt het de hubfunctie van de Gate terminal in Noordwest-Europa voor onze gewaardeerde partners en klanten."

Han Fennema, CEO en voorzitter van de Raad van Bestuur van Gasunie: "Met deze laadplaats bieden we de transportsector de mogelijkheid om de ecologische voetafdruk en de uitstoot van verontreinigende stoffen sterk te verminderen. De inzet van LNG voor het transport illustreert de rol die aardgas kan spelen als schoonste fossiele brandstof in de energietransitie."

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,959
Diesel1,576

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats