Transport Online - OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor drugstransporten naar Groot-Brittannië

OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor drugstransporten naar Groot-Brittannië

OM eist jarenlange gevangenisstraffen voor drugstransporten naar Groot-Brittannië
01-12-2016 09:25 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

BARNEVELD - Het Openbaar Ministerie in Midden-Nederland heeft woensdag celstraffen van acht tot elf jaar geëist tegen zes mannen. Zij zouden zich in het najaar van 2015 meermaals schuldig hebben gemaakt aan het transporteren van harddrugs vanuit Barneveld naar het Verenigd Koninkrijk.

De verdachten vormden samen een criminele organisatie die ruim 5,7 miljoen euro verdiende aan de handel. Dat geld moeten ze van het OM terugbetalen. Eén van de mannen wordt eveneens verdacht van verboden wapenbezit. Zo bleek woensdag tijdens de tweede dag van het strafproces.

De officier van justitie acht het bewezen dat de organisatie  tussen september en november acht keer met een vrachtwagen telkens gemiddeld 46 kilo cocaïne en heroïne naar het Verenigd Koninkrijk smokkelde. De drugs werden verstopt in een geprepareerde rol staal waardoor scanners van de douane de pakketten niet waarnamen. Met vervalste vrachtbrieven deed de organisatie voorkomen dat er telkens op verzoek van een opdrachtgever staal werd getransporteerd.

Na een anonieme tip hebben politie en OM de werkwijze van de organisatie uitgebreid in kaart gebracht. Met onder meer observaties, telefoontaps en afluisterapparatuur werd informatie verzameld die uiteindelijk leidde tot een inval in een loods in Barneveld op 10 november 2015. Daarbij werden vijf verdachten op heterdaad betrapt bij het voorbereiden van een drugstransport.

De politie nam hierbij 64 kilo cocaïne en heroïne in beslag. In een woning in Amersfoort werd nog eens twee kilo cocaïne aangetroffen. Naast de vijf verdachten werden elders nog twee verdachten aangehouden. Een van deze mannen ziet het OM als een van de leiders van de criminele organisatie. Huiszoekingen en onderzoek van de administratie  leverden volgens de officier vervolgens voldoende bewijs op voor de acht tenlastegelegde transporten.

De zes mannen hadden ieder een andere rol in de organisatie. ”Meestal zeggen we bij drugszaken op zitting: de mensen die hier achter zitten, zijn buiten beeld gebleven. Maar deze keer niet. Dít zijn de mensen die er achter zitten”, aldus de officier van justitie.

Tegen de hoofdverdachte eiste het OM elf jaar gevangenisstraf en een ontneming van 4,4 miljoen euro, terwijl de terug te betalen illegale verdiensten van een verdachte met een administratief faciliterende rol op 47 duizend euro zijn vastgesteld. Tegen hem is 24 maanden gevangenisstraf geëist, waarvan twaalf voorwaardelijk.

Voor een achtste verdachte, de  77-jarige oma van een van de mannen, vroeg het OM om een gevangenisstraf van vijftien maanden waarvan tien voorwaardelijk voor het voorhanden hebben van twee kilo cocaïne. Het OM acht bewezen dat de drugs bij haar werd verpakt voor het transport.

Het proces gaat vandaag, donderdag 1 december, verder. Ook op dinsdag 6 december staat nog een zittingsdag gepland. De rechtbank doet naar verwachting op 22 december uitspraak.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,665
Diesel1,282

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions