Clicky


Oud-beursgoeroe op borgtocht vrij in cokezaak

Oud-beursgoeroe op borgtocht vrij in cokezaak
30-11-2016 20:08 | Binnenland | auteur ANP

DEN BOSCH - Voormalig beurshandelaar Florian van L. die wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende grote drugstransporten, komt op borgtocht vrij. De flamboyante zakenman moet een bedrag van 50.000 euro betalen voor zijn voorwaardelijke vrijheid, bepaalde de rechtbank in Den Bosch woensdag.

De rechter laat Van L. (54) en vier medeverdachten vrij omdat er nog geen zicht is op een inhoudelijke behandeling van hun strafzaak. Bij de verdediging bestaat de vrees dat de zaak pas na de zomer van 2017 of mogelijk pas in 2018 kan worden afgerond.

De verdachten moeten hun paspoort inleveren en bij elke zitting aanwezig zijn, bepaalde de rechtbank.

Het Openbaar Ministerie beschouwt Florian van L. als de spil in een groot cokenetwerk. Hij was bijvoorbeeld betrokken bij de smokkel van 1000 kilo cocaïne naar het Brabantse Raamsdonksveer, denkt de aanklager.

Van L. werkte in het verleden voor zakenbank Merril Lynch en runde daarna zijn eigen advieskantoor Eureffect. Later ging hij in het vastgoed en twee jaar geleden stapte hij in de fruithandel.

Na het verschijnen van de film The Wolf of Wall Street voerden diverse media Van L. op als een soort Nederlandse tegenhanger van de extravagante hoofdpersoon Jordan Belfort. Hij vertelde in interviews hoe hij net als Belfort rondreed in een witte Lamborghini en met klanten champagne-overgoten feestjes vierde in dure clubs. Hij ontkent zijn betrokkenheid bij de cocaïnehandel.