Transport Online - Duurzaamheidsrapport Antwerpse havengemeenschap valt opnieuw in de prijzen

Duurzaamheidsrapport Antwerpse havengemeenschap valt opnieuw in de prijzen

Duurzaamheidsrapport Antwerpse havengemeenschap valt opnieuw in de prijzen
30-11-2016 16:45 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ANTWERPEN - Het duurzaamheidsrapport van de Antwerpse havengemeenschap heeft gisterenavond de Award for Best Belgian Sustainability Report gekregen. Het is reeds de tweede keer dat het rapport, dat de duurzame inspanningen van de bedrijven in de Antwerpse haven in kaart brengt, deze Award in de wacht sleept. De eerste keer was in 2012, vlak nadat het rapport voor de eerste keer gelanceerd werd.

Dat het rapport, waarvan de vierde uitgave in volle voorbereiding is, opnieuw in de prijzen valt, is een enorme opsteker, zegt Luc Arnouts van het Havenbedrijf. Hij nam de Award namens de havengemeenschap in ontvangst, samen met Stephan Vanfraechem van VOKA-Alfaport en Peter Van de Putte van Maatschappij Linkerscheldeoever.

“Het uitgebreide rapport ligt er keer op keer dankzij de intense samenwerking tussen de verschillende actoren in de haven, die bereid gevonden worden om mee te stappen in een intensieve, kritische en objectieve analyse van de inspanningen die geleverd worden om de Antwerpse haven uit te bouwen tot het meest duurzame platform in de regio.”

Best Belgian Sustainability Report

De uitreiking van de Awards voor Best Belgian Sustainability Report is een jaarlijks initiatief van het Instituut van de Bedrijfsrevisoren, dat hiervoor kan rekenen op de steun van onder andere het Federaal Instituut voor Duurzame Ontwikkeling. Met de Award worden ondernemingen bekroond die zich op significante wijze onderscheiden door op transparante en innovatieve wijze te rapporteren over hun economische, ecologische en maatschappelijke resultaten.

De Antwerpse havengemeenschap was genomineerd in de categorie ‘andere organisaties’. De focus van de Award lag dit jaar vooral op de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen, zoals eind 2015 geformuleerd door de Verenigde Naties.

De Award-jury was vooral onder de indruk van het indrukwekkende rapport over de havensector, het uitgebreide stakeholdersoverleg en zijn transparant communicatieproces. Andere elementen die door de jury op prijs werden gesteld, zijn de definitie van de materialiteitsmatrix van het rapport, net als de talrijke verwijzingen naar onafhankelijke analyses van specifieke indicatoren.

Duurzaamheidsrapport van de Antwerpse havengemeenschap

Begin 2012 presenteerden het Havenbedrijf Antwerpen, Maatschappij Linkerscheldeoever en VOKA-Alfaport het allereerste duurzaamheidsverslag van de Antwerpse haven. De eerste editie was een nulmeting, die duurzaam ondernemen als uitdaging voor de 21ste eeuw op de kaart heeft gezet.

In het tweede rapport, dat eind 2013 live ging, werden 7 thema’s aangesneden die telkens vanuit de invalshoeken People, Planet en Prosperity werden bekeken. Want duurzaamheid reikt veel verder dan enkel milieu. Voor het derde verslag werd het aantal thema’s nog uitgebreid, met telkens dezelfde aandacht voor People, Planet en Prosperity. 

Op die manier is de tweejaarlijkse duurzaamheidsverslaggeving uitgegroeid tot een toetssteen voor de ambitie die de Antwerpse haven koestert om koploper te blijven in het creëren van duurzame toegevoegde waarde.

Om die ambitie kracht bij te zetten, werd dit jaar voor het eerst een duurzaamheidsaward uitgereikt. Het project ECLUSE, dat de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven op termijn zal vervangen door een warmtenet, won twee weken geleden deze eerste award. In 2018 wordt de Sustainability Award voor de tweede keer uitgereikt.

Op 19 oktober 2017 wordt het vierde duurzaamheidsrapport gelanceerd.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,623
Diesel1,297

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Truckoccasions