Clicky


Provincie verlengt proef linksafverbod N615 Beek en Donk

Provincie verlengt proef linksafverbod N615 Beek en Donk
30-11-2016 10:01 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

BEEK EN DONK - De hele maand november voerde de provincie Noord-Brabant samen met de gemeenten Laarbeek en Gemert-Bakel een proef uit op de N615 ter hoogte van Beek en Donk. Het verkeer vanuit Beek en Donk mocht niet meer linksaf slaan van de N615 (Gemertseweg) naar de Bosscheweg. Het doel was te onderzoeken of deze maatregel de doorstroming op de N615 verbetert. Omdat de resultaten wisselend zijn, wordt de proef met drie maanden verlengd, zodat nader onderzoek kan worden gedaan.

Op het kruispunt tussen de N615 (Gemertseweg) en de Bosscheweg, ter hoogte van de Beeksebrug in Beek en Donk, loopt het verkeer regelmatig vast. De verkeerslichten op de kruising, in combinatie met brugopeningen, zorgen voor files. De provincie, de gemeente Laarbeek en de gemeente Gemert-Bakel zoeken al langer naar oplossingen, maar eerdere maatregelen bleken niet voldoende.

Omdat uit een planstudie van 2014 naar voren kwam dat een linksafverbod op de kruising van de Gemersteweg en de Bosscheweg de beste oplossing zou zijn, voerden de provincie en gemeenten afgelopen maand een proef uit met het linksafverbod. Het verkeer dat vanuit Beek en Donk over de brug komt, mag niet meer linksaf de Bosscheweg op, maar rijdt rechtdoor richting de N279.

Evaluatie

Vorige week evalueerden provincie en gemeenten op basis van voorlopige gegevens de eerste drie weken van de proef. De conclusie is dat de doorstroming bij de Beekse brug verbeterd lijkt, maar dat een aantal omwonenden hinder ondervindt van de afsluiting door sluipverkeer. Daarom is besloten om de proef met drie maanden te verlengen, tot eind februari.

Zo kunnen alle effecten nog beter in kaart gebracht worden en kan een beter onderbouwd besluit worden genomen. Als de proef uiteindelijk succesvol blijkt, dan wordt het verbod definitief doorgevoerd. Dat gebeurt dan waarschijnlijk in de eerste helft van 2018 als er groot onderhoud aan de gehele N615 wordt gepleegd.