Clicky


'Nucleaire wond' van Tsjernobyl afgedicht door Nederlands bedrijf Mammoet

'Nucleaire wond' van Tsjernobyl afgedicht door Nederlands bedrijf Mammoet [+video]
29-11-2016 20:07 | Speciaal Transport | auteur ANP/DPA

PRIPJAT - Dertig jaar na de kernramp in het Oekraïense Tsjernobyl is de ruïne van de ontplofte centrale afgedicht met een reusachtig omhulsel van roestvrij staal. Het Nederlandse bedrijf Mammoet was verantwoordelijk voor de logistieke megaoperatie, die dinsdag met ceremonieel werd voltooid. De afgelopen weken was het gevaarte centimeter voor centimeter richting zijn eindbestemming geschoven.

"Yes, we hebben het voor elkaar gekregen'', juichte de Oekraïense president Petro Porosjenko. Het omhulsel van 165 meter lang, 260 meter breed en 110 meter hoog moet de komende honderd jaar radioactieve straling uit de ontplofte centrale tegenhouden. De betonnen sarcofaag die na de kernramp in 1986 werd gebouwd, begon scheuren te vertonen.

Porosjenko vergeleek het bouwwerk met de Eiffeltoren en het Vrijheidsbeeld, omdat het zo'n bijzonder stuk techniek is. Het is het grootste beweegbare object dat ooit door mensen is gebouwd.

Bij de afsluiting waren veel hoogwaardigheidsbekleders aanwezig. "Het is alsof een nucleaire wond die ons allen raakt, is gedicht'', zei voormalig chef van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) Hans Blix.

Mammoet kijkt terug op een "hoogst prestigieuze'' en "zeer uitdagende'' klus. Het Schiedamse bedrijf wijdde in een verklaring trots uit over de slimme technieken die de installatie van het enorme omhulsel tot een succes hebben gemaakt. De boog, zoals Mammoet het noemt, is op veilige afstand van de reactor gebouwd. Om hem naar zijn plek te laten glijden, moest een geheel nieuwe werkwijze worden ontwikkeld. Om duidelijk te maken hoe groot het bouwwerk is, wees het bedrijf erop dat de Notre Dame erin zou passen.