Clicky

 
Transport Online - Laagwaterperiode voorbij

Laagwaterperiode voorbij

Laagwaterperiode voorbij
28-11-2016 10:12 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - Op dit moment is er via de Rijn en de Maas voldoende water beschikbaar om in de waterbehoefte van natuur, landbouw, drinkwaterbedrijven, industrie en scheepvaart te voorzien. Door een lange periode met weinig neerslag waren de waterstanden van de grote rivieren dit najaar lange tijd laag voor de tijd van het jaar.

In de afgelopen weken zijn de waterstanden weer gestegen en is de periode van laagwater, die eind augustus aanving, weer voorbij.

Verloop van het ‘droogteseizoen’ 2016

Tussen 1 april en 30 september zijn Rijkswaterstaat en de waterschappen extra alert op eventuele periodes met lage afvoeren of heel warm en droog weer. Deze periode wordt het ‘droogteseizoen’ genoemd. In deze periode groeien namelijk de planten en gewassen, waardoor de watervraag van natuur en landbouw het grootst is. Bovendien verdampt door de hogere temperaturen veel water.

Het droogteseizoen (1 april tot en met 30 september) 2016 was per saldo niet heel droog, maar kende wel twee perioden. Tot eind juni was het relatief nat met ruim voldoende aanvoer van water via de Maas en Rijn. Van juli tot en met oktober, was het relatief droog, waarbij de afvoeren van Maas en Rijn steeds verder daalden met lage waterstanden voor de tijd van het jaar tot gevolg.

Daarnaast waren er grote verschillen in neerslag en temperatuur. De kuststreek en Twente waren vrij droog, terwijl het zuidoosten van Nederland zeer nat was. De eerste helft van het seizoen wisselden warme en koude periodes elkaar abrupt af. Gedurende het hele seizoen gold dit voor natte en droge periodes. Juni was daarbij een van de natste junimaanden ooit met grootschalige wateroverlast, en september een van de droogste septembermaanden.

Foto's

  • J.Roeland
    MAAS
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,005
Diesel1,957

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden