Transport Online - TLN: Meer aandacht voor verkeersbruggen noodzakelijk

TLN: Meer aandacht voor verkeersbruggen noodzakelijk

TLN: Meer aandacht voor verkeersbruggen noodzakelijk
28-11-2016 09:40 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ZOETERMEER - Vandaag debatteert de Tweede Kamer over langetermijninvesteringen in infrastructuur. Op de agenda staat ook het onderhoud van wegen en bruggen. TLN maakt zich grote zorgen over de staat van verkeersbruggen in Nederland. De afgelopen jaren is er fors bezuinigd op het Infrastructuurfonds, waaruit ook het onderhoud en beheer van de verkeersbruggen wordt betaald.

Weliswaar is er in dit fonds, anders dan in het verleden, structureel geld gereserveerd voor beheer en onderhoud van infrastructuur, maar de situatie rond de Merwedebrug roept de vraag op of de aanpak van het onderhoud van bruggen wel goed is. TLN roept de Tweede Kamer op meer financiële middelen te reserveren voor onderhoud en vervanging van bruggen.

Pleisters plakken

De situatie rond de Merwedebrug laat zien dat een plotselinge afsluiting van een brug enorme impact heeft voor het logistieke bedrijfsleven. Dagelijks moeten 18.000 vrachtauto’s omrijden. Maar gek genoeg stond de Merwedebrug niet op het lijstje van Rijkswaterstaat (RWS) met 14 belangrijke stalen bruggen die tot 2020 worden gerenoveerd. RWS geeft aan dat het stalen bruggen zoals de Merwedebrug afschrijft op technische levensduur in plaats van economische levensduur.

Dat betekent dat niet wordt geïnvesteerd in reconstructie of vervanging als de brug economisch gezien niet meer voldoet. RWS blijft monitoren en ‘pleisters plakken’ totdat de brug letterlijk ‘uit elkaar valt’. Deze situatie doet zich voor bij meer bruggen. Zo zijn de Wilhelminabrug bij Deventer en de Waalbrug in Nijmegen gesloten voor verkeer zwaarder dan 40 ton. TLN vreest dat van veel bruggen niet bekend is hoe sterk en dus hoe veilig ze op dit moment zijn en dat nieuwe onvoorziene afsluitingen zullen volgen.

Werkbare oplossingen

Voor TLN gaat veiligheid boven alles. Geen discussie: als een brug niet veilig is voor het verkeer en afsluiting de enige optie is, dan moet dat ook gebeuren. Van belang voor TLN is echter dat er meer inzicht komt in aanpak, planning en budget voor onderhoud van bruggen. Daarnaast, als er problemen zijn, dan moet  gekozen worden voor oplossingen die zo werkbaar mogelijk zijn voor de logistieke sector.

Daarbij past ook een goede regeling voor nadeelcompensatie. Ondernemers lijden bij plotselinge afsluiting forse schade en ervaren grote problemen met het plannen van ritten binnen de bestaande regelgeving voor rij- en rusttijden.

Oproep aan Tweede Kamer: ‘Actieplan Bruggen’ noodzakelijk

TLN roept de Tweede Kamer op om in te zetten op een ‘Actieplan Bruggen’ waarin transparant en objectief inzicht wordt verschaft over de staat van belangrijke verkeersbruggen in Nederland. Daarbij hoort voldoende financiële reservering om verwachte problemen en calamiteiten adequaat te kunnen voorkomen en op te kunnen lossen.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 1 juni t/m zondag 7 juni

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,627
Diesel1,290

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions