Clicky


ILT handhavingsactie bij twee transportbedrijven wegens mogelijke uitbuiting en schijnconstructie

ILT handhavingsactie bij twee transportbedrijven wegens mogelijke uitbuiting en schijnconstructie
26-11-2016 19:57 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft samen met de Inspectie SZW en de Landelijke Eenheid van de politie zaterdag 26 november bij twee transportbedrijven een handhavingsactie gehouden. Het gaat om een onderneming in de omgeving van Utrecht en één in Venlo. De ILT noemt geen namen van de desbetreffende transportbedrijven.

Doel van de actie is te onderzoeken of de bedrijven zich mogelijk schuldig maken aan illegaal cabotagevervoer, werken in strijd met het vergunningstelsel voor wegvervoer, schijnconstructies en ondermijning van de sociale zekerheid voor wat betreft beloning en werkomstandigheden van chauffeurs. Tot nog toe zijn dit jaar 45 bedrijven onderzocht. De komende tijd zullen meer bedrijven onverwachts worden gecontroleerd.

Bij de actie is onder meer de bedrijfsadministratie van beide bedrijven gevorderd. Via de bedrijfsadministratie wordt de komende tijd gekeken of de bedrijven zich houden aan de regels van de Arbeidstijdenwet, Arbeidstijdenbesluit vervoer (rij- en rusttijden), Wet wegvervoer goederen, Wet vervoer gevaarlijke stoffen en de Arbeidsomstandighedenwet. Bij het transportbedrijf in Venlo wordt specifiek ook de relatie met de zusteronderneming in Duitsland tegen het licht gehouden.

Oneerlijke concurrentie in het transport

De ILT, Inspectie SZW en de Politie werken structureel samen in het Transport Informatie Expertise Centrum (TIEC). In deze samenwerking wordt informatie gebundeld en treden de diensten gezamenlijk op om alle vormen van oneerlijke concurrentie in het transport aan te pakken. Zoals het inzetten van goedkoop personeel via schijnconstructies.

Dit zijn bedrijfsconstructies waarbij de feitelijke situatie afwijkt van de (papieren) situatie. Hierbij is sprake van oneigenlijke concurrentie op arbeids- en marktvoorwaarden waarbij ondernemingen een grotere marge of lagere ritprijs aan kunnen bieden. Dat is oneerlijke concurrentie voor vervoerders die hun werk wel volgens de regels doen.

Onderzochte bedrijven 2016

Dit jaar hebben de ILT, Politie en Inspectie SZW tot nog toe circa 45 bedrijven onderzocht. Daarbij stelden de inspectiediensten in 60 procent van de gevallen schijnconstructies en/of overige misstanden vast. Bijvoorbeeld het niet voldoen aan de eis van reële vestiging, een onvolledige of onbetrouwbare rij- en rusttijdenregistratie, oneigenlijk gebruik van transportvergunningen, chauffeurs die tegen de regels in niet in dienst waren bij een bedrijf en structurele uitbesteding van arbeid.

In totaal heeft de ILT voor bijna 3.5 miljoen euro aan boetes opgelegd en zijn er vergunningen ingetrokken.Omdat de bedrijven op basis van een risicoprofiel zijn uitgezocht, zijn de resultaten niet representatief voor de hele transportsector.