Clicky


Ruim 80 vrachtwagens met zand beveiligen megaparade New York

Ruim 80 vrachtwagens met zand beveiligen megaparade New York [+foto's]
24-11-2016 11:37 | Buitenland | auteur ANP

NEW YORK - Ruim tachtig vrachtwagens vol zand blokkeren donderdag alle zijstraten in Manhattan langs het parcours van de jaarlijkse Thanksgiving Day Parade. Duizenden herkenbare en onherkenbare agenten zijn op de been en de politie zet uit voorzorg speurhonden en stralingsdetectors in. Alles om de veiligheid van het evenement, dat naar verwachting 3,5 miljoen toeschouwers trekt, te garanderen.

Volgens de autoriteiten in de stad zijn er geen "specifieke, geloofwaardige'' dreigingen. Toch neemt de stad het zekere voor het onzekere. Terreurbeweging IS drukte vorige week in een eigen tijdschrift een foto van de parade af en noemde die "een uitstekend doelwit'' voor een aanslag met een vrachtwagen, zoals in Nice. Door die terreurdaad op 14 juli, de Franse nationale feestdag, vielen 85 doden.

Burgemeester van New York Bill de Blasio zei vooraf dat de aanslag in Nice reden is geweest om de zijwegen af te sluiten. Maar hij maakte ook duidelijk dat de stad zich het feest niet laat afpakken. "New Yorkers zijn sterk en standvastig.''