Clicky

 
Transport Online - Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij

Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij

Wilders: spreek mij vrij, spreek ons vrij
23-11-2016 18:17 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - In een 25 minuten durend laatste woord heeft PVV-leider Geert Wilders woensdagmiddag zijn onschuld bepleit aan groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie. Hij zei in een soms emotioneel betoog voor de Haagse rechtbank te vechten "voor het laatste stukje vrijheid dat ik nog heb: de vrijheid van meningsuiting''.

Hij riep de rechtbank op hem vrij te spreken, ook al sloot hij niet uit dat de rechters hun ,,veroordelende vonnis allang klaar hebben''. Volgens Wilders "stinkt dit proces van alle kanten'' en hij betitelde zijn vervolging als een aanfluiting van de rechtsstaat "die in Turkije of Iran niet zou misstaan''. Tevens richtte hij zich tot rechter Elianne van Rens, die hij eerder vergeefs liet wraken en die "zich eerder negatief over het beleid van mijn partij heeft uitgelaten en nu toch over mij gaat oordelen''.

Wilders zei tegen de rechters miljoenen kiezers en geestverwanten te vertegenwoordigen. "Ik vraag u: spreek mij vrij, spreek ons vrij.'' Hij verwees naar een enquête waarin 43 procent van de Nederlanders zouden aangeven minder Marokkanen te wensen. "Wat denkt u, dat we in Nederland 7 miljoen racisten hebben?'', zei Wilders. "Dat zijn geen racisten. Hou op met het beledigen van deze mensen.'' Zij hebben volgens hem "dagelijks de ellende van het grote Marokkanenprobleem''.

De PVV-leider zei door te gaan dat 'mega-Marokkanenprobleem' te benoemen. "Mensen die me willen stoppen, zullen me eerst moeten vermoorden'', stelde de politicus op de laatste procesdag. Hij schetste verder dat hij omwille van de vrijheid van meningsuiting met sirenes en zwaailichten van kazerne naar safehouse wordt vervoerd. Hij zei de rechters zoiets niet te gunnen. "Het is een hel. Maar ik mag niet zwijgen.''

Wilders ontkende met Marokkanen in zijn 'minder'-oproep een ras te hebben bedoeld. "Wat een klinkklare onzin. Geen enkele nationaliteit is een ras. Belgen zijn geen ras, Amerikanen zijn geen ras.'' Hij verwees onder meer naar zijn bezoek aan de markt in het Haagse Loosduinen. Daar kwam een Marokkaanse dame naar hem toe en "zei tegen me dat ze op de PVV zou gaan stemmen omdat ze de overlast door Marokkaanse jeugd spuugzat was''.

Hij vindt dat de rechtbank niet alleen over hem en zijn 'minder Marokkanen'-uitspraken moet oordelen, "maar ook over miljoenen mensen die hun eigen land terug willen''. De rechtbank vonnist op 9 december om 11.00 uur.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,201
Diesel2,072

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden