Clicky


D66: Maak Europees Parlement co-piloot bij internationale luchtvaartverdragen

D66: Maak Europees Parlement co-piloot bij internationale luchtvaartverdragen
23-11-2016 16:39 | Algemeen | auteur Redactie [FE]

BRUSSEL - Vandaag debatteert het Europees Parlement over haar betrokkenheid bij de onderhandeling van internationale luchtvaartakkoorden met belangrijke opkomende luchtvaartlanden als Turkije en de Golfstaten. "Het is goed dat er een mandaat is voor de Europese Commissie om te onderhandelen met derde landen. Dat biedt de Europese luchtvaartsector kansen op nieuwe markten en investeringen”, aldus D66-Europarlementarier Matthijs van Miltenburg.

Eerlijke concurrentie

Een belangrijk doel van de nieuw tot stand te brengen luchtvaartakkoorden is het verbeteren van markttoegang en investeringsmogelijkheden voor Europese luchtvaartmaatschappijen in deze landen en het garanderen van eerlijke concurrentie. Daar staat tegenover dat hun luchtvaartmaatschappijen meer voet aan de grond in Europa kunnen krijgen door onder andere een verruiming van landingsrechten.

Van Miltenburg: "Luchtvaartmaatschappijen uit een aantal Golfstaten hebben een snelle groei doorgemaakt, vermoedelijk met oneerlijke staatssteun van oliesjeiks. In de nieuwe luchtvaartverdragen moeten duidelijke regels komen die eerlijke concurrentie waarborgen. Het kan niet zo zijn luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten met miljarden aan oliedollars door hun overheid in de lucht worden gehouden."

Transparantie

Het Parlement pleit voor meer transparantie en toegang tot informatie tijdens elke onderhandelingsronde. Van Miltenburg: "Het is onacceptabel dat het Parlement nauwelijks op de hoogte wordt gehouden van de onderhandelingen. Bovendien is het onwenselijk het risico te lopen dat het uiteindelijke onderhandelingsresultaat wordt verworpen door gebrek aan transparantie tijdens de onderhandelingen."

De Europese Commissie voert de onderhandelingen over de nieuwe luchtvaartverdragen op grond van een onderhandelingsmandaat dat door de achtentwintig transportministers in de Raad is vastgesteld. Het Europees Parlement dient de luchtvaartakkoorden uiteindelijk goed te keuren.

In december 2016 wordt plenair gestemd over een resolutie die de betrokkenheid van het Europees Parlement bij internationale luchtvaartverdragen afdwingt.