Clicky

 
Transport Online - OM: grote woorden van verdediging Wilders

OM: grote woorden van verdediging Wilders

OM: grote woorden van verdediging Wilders
23-11-2016 13:35 | Binnenland | auteur ANP

SCHIPHOL - De verdediging van Geert Wilders heeft in het strafproces "grote woorden gebruikt'', vindt het Openbaar Ministerie. "Bij een veroordeling zou uw rechtbank dit mooie vrije land om zeep helpen. Dan vestigt u zelfs een totalitaire staat'', sprak officier van justitie Wouter Bos woensdag tot de rechtbank. Hij reageerde daarin op het door Wilders raadsman Geert-Jan Knoops gevoerde verweer.

Volgens Bos bestaat in Nederland "geen onbegrensde vrijheid van meningsuiting als u vrijspreekt en we gaan niet naar een totale onderdrukking als u veroordeelt''.

De aanklager zei op de laatste dag van het Wilders-proces in het Justitieel Complex Schiphol de zaak tot de juiste proporties te willen terugbrengen. Bos meent dat Wilders kan zeggen wat hij wil "zolang bevolkingsgroepen maar niet worden gediskwalificeerd, enkel en alleen vanwege hun afkomst of andere intrinsieke kenmerken''.

In zijn zogenoemde repliek voerde de aanklager aan dat het verweer van Knoops voornamelijk gebaseerd is op Amerikaanse rechtspraak en op minderheidsstandpunten van leden van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hij verwierp ook het argument van Knoops dat deze strafzaak over tien jaar zou worden aangemerkt als een dwaling. Hij zei niet over een glazen bol te beschikken, maar "wel weten wij dat Wilders op grond van de huidige stand van het recht over de grens is gegaan''.

Bos bestreed alle argumenten die door Knoops werden gebruikt om Wilders vrij te pleiten. Zo valt de typering 'Marokkanen' wel degelijk onder het begrip ras. Eerdere vonnissen in vergelijkbare zaken hebben dat volgens hem onderstreept. Nationale afstamming wordt daarin onder het begrip ras geschaard.

Hij ging verder in op de stelling van Knoops dat de PvdA-politici Diederik Samsom en Hans Spekman voor verdergaande uitspraken over Marokkanen niet zouden zijn veroordeeld. Volgens Bos maakten zij onderscheid op basis van gedrag van bepaalde groepen en niet op basis van afkomst.

Geert Wilders heeft later op de dag het laatste woord. Tegen hem is een boete van 5000 euro geëist wegens groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,456
Diesel2,295

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden