Clicky


Ruim duizend kilo aan illegaal vuurwerk onderschept

Ruim duizend kilo aan illegaal vuurwerk onderschept
18-11-2016 15:49 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en pakketvervoerders hebben dit najaar bij distributiecentra ruim duizend kilo aan illegaal, gevaarlijk vuurwerk onderschept. Het gaat onder meer om cobra’s, nitraatcrackers en mortierbommen.

De tachtig postpakketten komen voornamelijk uit Polen en Tsjechië en waren besteld door Nederlandse particulieren. De politie en het Openbaar Ministerie beslissen per persoon over vervolgstappen. De pakketten zijn in beslag genomen en worden vernietigd.

Het illegale en zware vuurwerk is vaak instabiel door zijn samenstelling. Het kan al door een schok - gooien of smijten - ontploffen. Een val van het pakket of een aanrijding met de vrachtwagen of bestelbus die zo’n pakket vervoert, is daardoor risicovol. Daarnaast is het illegale vuurwerk zeer gevaarlijk voor de consument. Het is onvoorspelbaar bij het afsteken waardoor het gemakkelijk zwaar lichamelijk letsel kan veroorzaken.

De pakketten zijn gevonden tijdens gerichte controles van de ILT en de pakketbezorgingsbedrijven. De Douane heeft deze controles ondersteund door inzet van haar X-ray voertuig. Daarmee kunnen pakketten snel worden doorgelicht om te zien of er vuurwerk in zit. Er zijn ongeveer duizend pakketten gescand.

Pakketvervoerders zijn zelf verantwoordelijk voor de veiligheid van hun personeel. Ze moeten controleren of pakketten vuurwerk bevatten. De bedrijven willen dit vuurwerk niet in hun goederenstroom hebben vanwege het gevaar voor hun medewerkers. De ILT helpt de bedrijven bij het herkennen van deze pakketten zodat zij die zelf uit hun goederenstroom kunnen halen.

De ILT blijft in samenwerking met de bedrijven alert op het versturen van (illegaal) vuurwerk via postpakketten.