Clicky

 
Transport Online - 'Cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer verlopen langzaam'

'Cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer verlopen langzaam'

'Cao-onderhandelingen beroepsgoederenvervoer verlopen langzaam'
18-11-2016 10:41 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

UTRECHT - De tweede onderhandelingsronde donderdag 17 november begon met een ritje in een paardentram. "Een ludieke actie van de collega's van de FNV. Op zich leuk, maar dit is wel tekenend voor dit overleg, het gaat langzaam. Heel voorzichtig lijkt er iets aan ruimte te zijn voor compensatie van de 18 atv dagen uit de KNV cao", aldus vakbond CNV Vakmensen.

"Het is altijd lastig om resultaten te vermelden, tijdens de onderhandelingen kan er soms zomaar iets anders afgesproken worden. Daarbij, een resultaat is er pas als er een totaalpakket aan afspraken ligt. Een totaalpakket aan afspraken ligt er nog lang niet. Desalniettemin toch maar een kort overzicht van een aantal zaken."

Looptijd

Wat TLN betreft krijgt de nieuwe cao een looptijd van minimaal twee jaar. "Maar ook voor hen is dit niet in beton gegoten en hangt het af van het totaalpakket."

Karakter van de cao

De werkgevers blijven vasthouden aan een standaard cao. "Juist in deze tijd, nu er een tekort aan chauffeurs dreigt, wil men niet dat chauffeurs bij andere bedrijven worden weggekocht. Geen marktwerking voor chauffeurs! Het CNV blijft vasthouden aan een minimum cao."

Functiewaardering

Cao partijen lijken het eens te zijn om het systeem aan te passen aan de meest actuele methodiek. De laatste systeemwijziging is van 2005. De versie van het systeem dat nu toegepast wordt dateert uit 1991.

SOOB cao

TLN wil deze cao onder voorwaarden voor vijf jaar afsluiten. Eén van de voorwaarden is dat deze cao deel uitmaakt van het akkoord over de loon cao.

Pauzestaffel

TLN wil in tegensteling tot het CNV de pauzestaffel handhaven.

Goede nachtrust

Het voorstel van het CNV om alleen te overnachten in de cabine van de vrachtwagen als deze is uitgerust met een standkachel en standairco en het geluidsniveau op de slaapplaats niet meer is dan 35 db(A) willen de werkgevers niet overnemen. Een onderzoek, zoals ook door het CNV voorgesteld, wil TLN wel. Zij stelt voor om dit te laten doen door het Sectorinstituut Transport & Logistiek.

18 atv dagen uit de KNV cao

In de eerste onderhandelingsronde was er geen ruimte voor enige compensatie. Nu heeft TLN aangegeven dat zij bereid zijn een overgangsregeling te treffen zoals door het CNV is voorgesteld voor de werknemers die in 2016 recht hebben op deze dagen. CNV Vakmensen heeft daarbij aangegeven dat ook voor mensen die deze dagen (in de nabije toekomst) in het verschiet hebben alsmede voor alle andere (TLN)werknemers iets geregeld moet worden zodat ook zij hun pensioen op een gezonde manier kunnen bereiken. De onderhandelingsdelegatie hoopt dat zij in de komende onderhandelingen hier serieus het gesprek over aan kunnen gaan.

Loon bij arbeidsongeschktheid en wachtdagen bij ziekte

De CNV voorstellen hierover, afschaffen wachtdagen en bij ziekte moet het loon betaald worden over het gemiddelde loon van de afgelopen 52 weken, zijn onbespreekbaar voor TLN.

Basisloon en toeslag overuren

Door het CNV is gesteld dat een verlaging van de toeslag op de overuren in ruil voor een hoger basisloon bespreekbaar is. Tegelijk moeten werkgevers gestimuleerd worden om de werknemers niet teveel overuren te laten maken. Daarvoor is voorgesteld dat vanaf 15 overuren de overurentoeslag gewoon 30 procent blijft.

"Zoals je kunt lezen is er op kleine puntjes vordering gemaakt. Echter van onderhandelingsresultaat tot een vernieuwende cao is nog lang geen sprake. Er is nog genoeg om over na te denken en uit te zoeken. Op 1 december worden de onderhandelingen weer voortgezet."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,479
Diesel2,314

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 27 juni t/m zondag 3 juli

Alle Rijverboden