Transport Online - Nieuwe treinverbinding voor versproducten van start

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van start

Nieuwe treinverbinding voor versproducten van start
17-11-2016 13:22 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Vorige week is Cool Rail gestart. Een nieuwe treinverbinding voor versproducten tussen Spanje en Noordwest-Europa. Cool Rail vervoert wekelijks onder andere verse sinaasappels, broccoli en sla van Valencia naar Nederland, België en Duitsland. Met de nieuwe verbinding vinden verse producten snel hun weg naar de consument en wordt een CO2-reductie van meer dan 70 procent gerealiseerd. Cool Rail is een initiatief van verschillende partijen uit de retail, logistiek en groente- en fruitbranche.

Vervoer verduurzamen belangrijke drijfveer

Spanje is een grote handelspartner voor de import van versproducten. Producten zoals sinaasappels komen in de winter wekelijks in grote partijen over de weg naar Noordwest-Europa. Hoe kunnen we het vervoer vanuit Spanje verduurzamen? Dat was de drijfveer van initiatiefnemers Bakker Barendrecht, Euro Pool System en Havenbedrijf Rotterdam.

Samen met adviesbureau Mercator Novus werd Cool Rail ontwikkeld, een intermodale verbinding tussen Valencia en Rotterdam. Deelnemers uit de branche sloegen de handen ineen om dit idee in praktijk te brengen. Deze deelnemers zijn Albert Heijn, Bakker Barendrecht, Colruyt Group, Edeka Fruchtkontor Valencia, Euro Pool System, Plus Retail, Sligro, Smeding en Visbeen Transport.

70 procent CO2-reductie

Cool Rail biedt een duurzamer alternatief voor wegvervoer en levert een CO2-reductie op van meer dan 70%. De treinverbinding is gericht op de specifieke eisen en wensen van versproducten: snel, betrouwbaar en geconditioneerd. Transfesa (onderdeel van DB-Schenker) gaat de treinverbinding verzorgen tussen de treinterminals Almussafes, Valencia (Spanje) en CTS Köln (Duitsland).

In deze eerste fase vindt het vervoer vanaf Keulen (Duitsland) naar de eindbestemmingen nog over de weg plaats. Vanaf volgend jaar wordt het traject per spoor met Rotterdam verbonden, en is de ambitie de frequentie te verhogen van twee naar vijfmaal per week. Om dit te kunnen bereiken worden andere partijen aangespoord zich aan te sluiten bij het Cool Rail initiatief.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions