Clicky


 


Gemeenteraad Westland ontslaat griffier

Gemeenteraad Westland ontslaat griffier
16-11-2016 00:02 | Binnenland | auteur ANP

NAALDWIJK - Raadsgriffier Nico Broekema van de gemeente Westland is met onmiddellijke ingang ontslagen. Dat heeft de gemeenteraad dinsdag besloten. Broekema wordt ervan beschuldigd de geheimhoudingsplicht te hebben geschonden en gemeentegeld hebben besteed aan een hobby van hem, is gebleken na onderzoek van Hoffman Bedrijfsrecherche. De griffier was in september al geschorst.

De verrichtingen van Broekema staan beschreven in drie rapporten die dinsdagavond openbaar zijn gemaakt. De rapporten spreken van tal van misstanden, zoals "schending van de geheimhouding, het ten laste van de gemeente brengen van een groot aantal uitgaven die zelfstandig zijn gedaan en niet aan het werk zijn gerelateerd, schending van de regels inzake onpartijdigheid en onafhankelijkheid en ongepaste bejegening van medewerkers en derden".

Broekema zou 48.000 euro aan gemeentegeld hebben gebruikt voor 'zijn hobby' Lokaal13, een netwerk voor griffiers en gemeentesecretarissen. Een deel heeft hij besteed aan de anti-windenergielobby. De raad van Westland wil het bedrag op Broekema verhalen.

De griffier gaat het ontslag aanvechten bij de rechter, liet hij dinsdagavond weten. "Dat ik schade heb veroorzaakt bestrijd ik. Dit is met feiten door mij weerlegd. Alle uitgaven voor Lokaal13 waren legitiem en vielen binnen het mandaat van de griffier", reageerde hij. "Ik zal niet rusten tot de onderste steen boven is en tevens de aan mij toegebrachte schade hersteld is."

Broekema blijkt ook twee raadsleden te hebben bevoordeeld door ze te voorzien van allerlei vertrouwelijke informatie. Het gaat om de fractievoorzitter Peter Duijsens van lokale partij Westland Verstandig en John raadslid John Witkamp van de LPF. Ze kregen van Broekema bijvoorbeeld informatie uit de vertrouwenscommissie voor de herbenoeming van de burgemeester, vertrouwelijke arbo-gerelateerde zaken, e-mails over het onderwerp geheimhouding waar in de raad discussie over was.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,244
Diesel2,086

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats