Clicky


OM eist werkstraf tegen agent om schieten

OM eist werkstraf tegen agent om schieten
15-11-2016 13:39 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een werkstraf van honderd uur heeft het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag geëist tegen een politieagent die in augustus 2014 een man in Amsterdam-Zuidoost in zijn been schoot. Dit gebeurde toen het slachtoffer zich hevig verzette bij zijn arrestatie. Volgens de officier van justitie heeft de agent een inschattingsfout gemaakt, die tot zwaar lichamelijk letsel leidde.

De agent moest zich dinsdag verantwoorden bij de rechtbank in Amsterdam. Het OM meent dat in deze zaak alle betrokkenen verliezers zijn. De inschattingsfout die de politieman maakte is verwijtbaar, meent de officier. Maar het is volgens hem ook het gevolg van omstandigheden waar hij niet om had gevraagd, aangezien de aanhouding uitmondde in een worsteling en hij in een "split second'' moest handelen. Hij schoot daarop de man in het rechterbovenbeen.

Het slachtoffer kampt volgens het OM zijn hele leven met de fysieke gevolgen die deze aanhouding voor hem hebben. Daarnaast is het een traumatische ervaring geweest. Maar, zo meent de officier, dat laatste was het ook voor de agent. De man is door blijven werken en heeft volgens de officier alleen maar goede beoordelingen gekregen. Burgers moeten er altijd op kunnen vertrouwen dat de politie het hoofd langer koel houdt dan een gemiddelde burger, besloot de aanklager zijn betoog.