Transport Online - Nieuw LNG-aangedreven baggerschip voor Rotterdamse haven

Nieuw LNG-aangedreven baggerschip voor Rotterdamse haven

Nieuw LNG-aangedreven baggerschip voor Rotterdamse haven
14-11-2016 10:27 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - De Ecodelta - het hypermodern LNG-aangedreven baggerschip dat wordt gebouwd door de Friese werf Barkmeijer - gaat baggeren in de Rotterdamse haven. Het schip vormt een belangrijk onderdeel van een nieuw contract dat Bagger- & Aannemingsmaatschappij Van der Kamp uit Zwolle sloot met het Havenbedrijf voor het op diepte houden van de havenbekkens van de Rotterdamse haven tot 2023. Het is de bedoeling dat het schip in 2018 in de vaart wordt genomen.

De komst van het LNG baggerschip past in het beleid van het Havenbedrijf om de meest duurzame haven in zijn soort te worden. Het Havenbedrijf promoot daarom de vervanging van stookolie door LNG als brandstof voor de scheepvaart en streeft er naar om van de haven een belangrijke Europese LNG hub te maken. Binnenschepen, coasters en veerboten verlagen met LNG de uitstoot van koolstofdioxide (CO2) tot 20 procent en die van stikstofoxide (NOx) tot 85 procent. Zwavel- en fijnstofemissies worden tot praktisch nul teruggebracht.

Het Havenbedrijf stimuleert de overslag van LNG op de Gate (de terminal van Vopak en Gasunie); LNG-distributiemogelijkheden voor de binnenvaart in de Seinehaven; de ontwikkeling van trainingsfaciliteiten; het aanpassen van (inter)nationale regelgeving en door financiële prikkels aan rederijen voor het gebruik van LNG

Van der Kamp baggert op contractbasis in de Rotterdamse haven. Het houdt daar de havenbekkens op diepte in opdracht van Havenbedrijf Rotterdam. Het gaat daarbij jaarlijks om ruim 5 miljoen kuub baggerspecie. Het baggeren wordt uitgevoerd door onder andere de schepen Hein en Rijndelta, respectievelijk 36 en 30 jaar oud. De Rijndelta is daarbij verantwoordelijk voor het grootste aandeel in het onderhoudscontract, terwijl de Hein bijspringt bij opschaling als gevolg van extra aanslibbing. Het is de verwachting dat de Ecodelta de Rijndelta op termijn gaat vervangen.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,917
Diesel1,564

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen