Clicky

 
Transport Online - Vrachtwagenkartel: geschat teveel betaald bedrag 100 miljard euro

Vrachtwagenkartel: geschat teveel betaald bedrag 100 miljard euro

Vrachtwagenkartel: geschat teveel betaald bedrag 100 miljard euro
14-11-2016 09:26 | Criminaliteit | auteur Redactie [FE]

LONDEN(GB) - Bentham, een bedrijf dat rechtszaken en geschillenclaims onderzoekt, beheert en financiert, heeft vandaag aangekondigd dat het bedrijf voornemens is om juridische stappen te financieren ten behoeve van de vrachtwagenkopers die het slachtoffer zijn van het Europese vrachtwagenkartel.

Op 19 juli 2016 heeft de Europese Commissie (de Commissie) vastgesteld dat vrachtwagenfabrikanten MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF artikel 101 van het Verdrag betreffende de werking van de Europese Unie en artikel 53 van de EER-overeenkomst hebben geschonden. Deze artikelen verbieden kartels en andere concurrentiebeperkende praktijken.

De commissie heeft bepaald dat deze vrachtwagenfabrikanten hebben samengespand door 14 jaar lang prijzen van vrachtwagens te manipuleren en door de kosten van de naleving van strengere EU-emissieregels door te berekenen aan hun klanten. Voor deze schendingen heeft de Commissie een recordboete van € 2,93 miljard opgelegd. MAN heeft de commissie geïnformeerd over het kartel en zo een boete vermeden.

Alle vrachtwagenfabrikanten hebben hun betrokkenheid bij het kartel erkend, behalve Scania, wiens betrokkenheid verder wordt onderzocht.

Jeremy Marshall, Chief Investment Officer bij Bentham, verwees naar de enorme schade die is veroorzaakt door het kartel, en zei het volgende: "Van 1997 tot 2011 hebben een paar van de grootste vrachtwagenfabrikanten in Europa als kartel gefungeerd en daardoor klanten opgelicht. De hoeveelheid vrachtwagen verkopen die de Europese Commissie heeft bekeken, is onthutsend - wij schatten dat tijdens de kartelperiode in de EU ongeveer 10 miljoen vrachtwagens zijn verkocht. Van dat aantal, gebaseerd op schattingen van de teveel betaalde bedragen toe te schrijven aan voormalige kartels, hebben de kopers van middelgrote en zware vrachtwagens een geschat bedrag van €10.500 per vrachtwagen teveel betaald. In totaal 100 miljard euro."

"Bentham is vastberaden om de mogelijkheid van verhaal van teveel betaalde bedragen onder de aandacht van zoveel mogelijk kopers van vrachtwagens te brengen als zij kan en om de slachtoffers van het kartel in staat te stellen om collectief verhaal te zoeken. Men verwacht dat de vorderingen op het vrachtwagenkartel de grootste claims voor schadevergoeding zullen zijn ooit als gevolg van een kartel uitspraak."

De Eurocommissaris voor Mededinging, Margrethe Vestager, zei op 19 juli: "We hebben vandaag een mijlpaal bereikt door recordboetes voor een ernstige overtreding op te leggen. In totaal zijn er meer dan 30 miljoen vrachtwagens op de Europese wegen, die goed zijn voor ongeveer driekwart van het vervoer van goederen over land in Europa en een belangrijke rol voor de Europese economie spelen. Het is onacceptabel dat MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco en DAF, die samen goed zijn voor ongeveer negen van de tien middelzware en zware vrachtwagens die in Europa worden geproduceerd, deel uitmaakten van een kartel in plaats van met elkaar te concurreren. Ze spanden 14 jaar lang samen op het gebied van prijsafspraken en het doorberekenen aan klanten van kosten voor het naleven van milieunormen. Dit is ook een duidelijke boodschap aan bedrijven dat kartels niet worden geaccepteerd."

Potentiële eisers die vrachtwagens hebben gekocht of geleased bij een of meer van de volgende bedrijven - MAN, Volvo/Renault, Daimler, Iveco, DAF of Scania, in de periode 1997-2011 - kunnen zich registreren op de website van Bentham Europe

Foto's

 • P. v/d Nat
  P. v/d Nat
 • Hendrik Kelholt
  Hendrik Kelholt
 • Kuypers Neer
  Kuypers Neer
 • N. van Leeuwen
  N. van Leeuwen

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden