Transport Online - Vloedgolven bereiken kust Nieuw-Zeeland

Vloedgolven bereiken kust Nieuw-Zeeland

Vloedgolven bereiken kust Nieuw-Zeeland
13-11-2016 18:01 | Buitenland | auteur ANP/DPA/RTR

CHRISTCHURCH - Hoge golven van 3 tot 5 meter hebben in de nacht van zondag op maandag (plaatselijke tijd) op meerdere plekken de kust van Nieuw-Zeeland bereikt. De eerste golven landden op de noordelijke kust van het Zuidereiland. Lokale media melden dat ook de kust nabij de hoofdstad Wellington op het Noordereiland door de eerste vloedgolven is getroffen.

Over slachtoffers of schade als gevolg van de golven is niets bekend.

Het Zuidereiland werd aan het begin van de nacht opgeschrikt door een zware aardbeving van 7.9. Het epicentrum lag op ongeveer 100 kilometer van de stad Christchurch. Ook in dat geval waren er geen meldingen van slachtoffers. Wel werd hier en daar materiële schade gemeld. In Wellington werden enkele gebouwen, waaronder hotels, ontruimd. Later volgde een reeks naschokken.

De autoriteiten waarschuwden voor het gevaar van een vloedgolf langs de oostkust van het Zuidereiland. De bevolking daar werd opgeroepen naar hoger gelegen gebieden te trekken, zo ver mogelijk van de kust vandaan. De waarschuwing geldt ook voor het zuidelijk deel van het Noordereiland en de Chathameilanden, op circa 800 kilometer ten oosten van het Zuidereiland in de Grote Oceaan. De eilandengroep behoort ook tot Nieuw-Zeeland.

Door een aardbeving met een kracht van 6,3 in de regio vielen in Christchurch in februari 2011 185 doden en vele honderden gewonden. Er werden 10.000 panden zwaar beschadigd. In februari dit jaar beefde Christchurch opnieuw, maar toen was er alleen materiële schade.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,687
Diesel1,265

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions