Clicky


Celstraffen in zaak Prime Champ

Celstraffen in zaak Prime Champ
10-11-2016 16:29 | Binnenland | auteur ANP

ROERMOND - De rechtbank in Roermond heeft donderdag celstraffen uitgesproken tegen de directeur en een medewerker van voormalige champignonkwekerij Prime Champ in Limburg.

De voormalige directeur Geert V. werd wegens uitbuiting van Poolse pluksters en valsheid in geschrifte veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Zijn toenmalige financieel man Ton S. kreeg een half jaar cel wegens valsheid in geschrifte. Roy R., verantwoordelijk voor de salarisadministratie, kreeg een taakstraf van 100 uren. R. wist van de malversaties in de salarissystemen, waardoor de Poolse werkneemsters onderbetaald werden.

Het bedrijf Prime Champ Productions BV werd veroordeeld tot een boete van 75.000 euro.

Drie medewerkers werden vrijgesproken wegens hun geringe rol. Het Openbaar Ministerie (OM) probeerde uitbuiting aan te tonen van zestien werkneemsters, maar de rechtbank achtte uitbuiting slechts bij zes pluksters bewezen.

Wel sprak de rechtbank van economische uitbuiting van de zes Poolse pluksters. De pluksters maakten lange werkdagen, kregen minder dan het minimumloon en hadden geen vrije tijd. Bovendien werden zij gedwongen gehuisvest in woningen van het bedrijf en mochten uitsluitend maaltijden eten van het bedrijf.

Het OM had tegen V. 4,5 jaar geëist, tegen Ton S. 2,5 jaar en tegen Roy R. 240 uur taakstraf. De rechtbank hield in haar uitspraak rekening met de lange duur van de strafrechtelijke procedure die straf verminderend werkte.

In totaal werkte bij het inmiddels failliete bedrijf zo'n zeshonderd met name Poolse pluksters. Ruim vier jaar geleden viel de politie bij de bedrijfsvestigingen in Venlo en Horst binnen. Volgens de verdediging klaagde slechts een klein aantal vrouwen over de werkomstandigheden.