Clicky


Wel of geen fraude: Run op gratis geld UWV voor Code 95-opleiding

Wel of geen fraude: Run op gratis geld UWV voor Code 95-opleiding
09-11-2016 16:12 | Opmerkelijk | auteur Redactie [MV]

NIJMEGEN  - Er is onrust ontstaan over de wijze waarop vrachtwagenchauffeurs gebruik kunnen maken van subsidie om de Code 95-opleiding te doen. Niet het transportbedrijf betaalt, maar het UWV. Zowel Transport Online als vakbond FNV krijgen “fraudemeldingen”, maar  er is niks mis met het gratis geld van de UWV, meldt het UWV. De vraag is groot.

Zo heeft het UWV in Nijmegen al verschillende aanvragen ontvangen van chauffeurs in dienst van een transportbedrijf uit Gelderland. Chauffeurs zouden frauderen met SOOB-geld.

De directeur laat zijn chauffeurs zich via een subsidiebemiddelingsbureau aanmelden bij WERK.nl en anoniem een cv plaatsen. Chauffeurs geven aan dat ze spoedig werkloos zullen worden, maar dat ze hun Code 95 moeten onderhouden. Vervolgens vergoedt het UWV de Code 95-opleiding. Echter de chauffeurs blijven gewoon bij het transportbedrijf werken en raken dus niet werkeloos.

Dit blijkt uit een brief aan de chauffeurs van het transportbedrijf die in handen is van de redactie van Transport Online.

Legaal of niet?

Namens FNV beaamt bestuurder Richlinde Seegers-Wackers dat ze contact hebben met een melder en onlangs ook nog een anonieme melding hebben ontvangen. “Wij hebben het nog niet vaker meegemaakt”, vertelt ze.

“Het ligt nu bij het UWV om erachter te komen of het legaal is of niet. Ook dan wil ik graag onderzoeken hoeveel er wordt aangevraagd en wat die opleidingen kosten”, voegt de vakbondsvrouw eraan toe.

Veel vraag

Woordvoerder Wessel Agterhof van het UWV geeft woensdagmiddag duidelijkheid aan de nieuwsredactie van Transport Online: “Je hoeft niet werkloos te zijn om een voucher voor die opleiding te krijgen. Het UWV vergoed tot 2500 euro voor kans beroepen. Beroepen waar veel vraag naar is, maar weinig aanbod. Daar vallen de vrachtwagenchauffeurs ook onder.

“Wij kijken wel naar wie het aanvraagt, maar het is zeker niet illegaal”, meldt de woordvoerder.

Dan kijkt hij net als de journalist van Transport Online naar de website  van Admentis subsidiebemiddeling. Dat is een van de, naar blijkt vele, bemiddelingsbureaus. Agterhof: “Het is reclame die ze mogen maken. Het gaat om een tijdelijk budget via de UWV dat loopt tot eind 2017. Waarschijnlijk is dat geld eerder op, want de vraag is groot. Dan is het aan de minister of er nog geld bijkomt”

“Het mooiste is dat de mensen hierdoor goed geschoold worden. Wij vergoeden maximaal 2500 euro. De cursist moet het eerst voorschieten en wij storten het op de bankrekening.”

En: “Bij sommige bemiddelingsbureaus frons ik mijn wenkbrauwen. Wat ik ook zie is dat het er heel veel zijn.”