Clicky


Fors lagere winst luchtvaartbedrijf Emirates

Fors lagere winst luchtvaartbedrijf Emirates
09-11-2016 11:33 | Zakelijk Nieuws | auteur ANP

DUBAI - De Arabische luchtvaartmaatschappij Emirates is het afgelopen halfjaar hard geraakt door de relatief sterke dollar en toegenomen economische onzekerheid. De nettowinst ging met driekwart omlaag ten opzichte van een jaar eerder, en kwam uit op omgerekend 193 miljoen euro.

Emirates vervoerde in de periode van april tot tot en met september 28 miljoen passagiers, 9 procent meer dan een jaar eerder. Dat was echter niet voldoende om alle extra stoelen te vullen die de luchtvaartmaatschappij beschikbaar had. De gemiddelde bezettingsgraad zakte met 3 procentpunten naar 75,3 procent.

Ook Emirates kan zich niet kan onttrekken aan de rem die de zware concurrentie zet op de ticketprijzen en daarmee de opbrengsten. De sterke dollar is een extra handicap omdat de Arabische dirham gekoppeld is aan de Amerikaanse munt. Wel kreeg het bedrijf rugwind van goedkopere brandstof.

De keerzijde van de malaise op de oliemarkt is dat de luxere stoelen aan boord bij Emirates minder goed gevuld zijn. De Arabische luchtvaartmaatschappij is in dat segment relatief sterk afhankelijk van boekingen vanuit de olie- en gasindustrie.

"De weinig rooskleurige economische vooruitzichten lijken de nieuwe norm te zijn'', zei sjeik Ahmed bin Saeed al-Maktoum, de topman van Emirates. Een einde aan die situatie is voorlopig nog niet in zicht, waarschuwde hij.

Emirates behoort tot de zogenoemde Golfmaatschappijen, die door de gevestigde orde in Europa vaak worden beticht van oneerlijke concurrentie. Ze zouden zijn opgezet met miljarden aan overheidsgeld en bovendien in eigen land voordelen genieten die in de Europese Unie als verboden staatssteun zouden gelden.