Clicky


Schilder Jan Roeland overleden

Schilder Jan Roeland overleden
08-11-2016 19:25 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Na een kort ziekbed is de Nederlandse schilder Jan Roeland maandag op 81-jarige leeftijd overleden. De laatste tentoonstelling die hij samenstelde met de galeriehouder is nog tot en met 2 december te zien bij galerie Christian Ouwens in Rotterdam.

Roeland was al enige tijd ziek, maar was nog steeds actief als schilder. "Hij zei drie maanden geleden dat hij nog wel vier jaar zou leven, maar helaas ontviel hij ons veel eerder’’, zegt galeriehouder Ouwens. De expositie in zijn galerie bestaat uit zeven werken en werd kort geleden geopend door Armando, Klaas Gubbels en Cherry Duyns.

Roeland werd in 1935 in IJsselmuiden geboren. Het werk van de schilder is zowel figuratief als abstract. Hij schilderde alledaagse objecten, zoals messen, hamers en enveloppen en later ook de eend. Naast het werk als schilder gaf hij les aan onder meer de academie voor beeldende kunst in Enschede en aan de rijksacademie in Amsterdam.

In 1998 won Roeland de Sandbergprijs en in 1997 en in 2007 werden monografische publicaties over zijn oeuvre gepubliceerd.