Clicky


Opdrachtgevers wegvervoer vanaf 1 januari 2017 aansprakelijk voor onderbetaling chauffeurs

Opdrachtgevers wegvervoer vanaf 1 januari 2017 aansprakelijk voor onderbetaling chauffeurs
08-11-2016 17:09 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

DEN HAAG - De Eerste Kamer heeft ingestemd met het wetsvoorstel om de ketenaansprakelijkeid voor loonvordering uit te breiden met de overeenkomst tot het vervoeren van goederen over de weg en de overeenkomst tot het doen vervoeren van goederen over de weg (ook wel expeditieovereenkomst genoemd).
Dit betekent dat opdrachtgevers voor het vervoeren van goederen over de weg aansprakelijk gesteld kunnen worden voor onderbetaling van de werknemer.

Minister Asscher van Sociale Zaken: "Eerlijk duurt het langst. Alle vrachtwagenchauffeurs verdienen een eerlijk loon en fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het moet afgelopen zijn met alle oneerlijke concurrentie op de weg met allemaal gemene schijnconstructies. En met chauffeurs die hier voor een prikkie rondrijden en zo andermans werk inpikken."

De afgelopen jaren zijn al veel boetes uitgedeeld en ook namen bekendgemaakt van transportbedrijven die chauffeurs uit het buitenland uitbuiten. Daar kan vanaf nu nog meer tegen gedaan worden, zegt Asscher: "Alle foute transportbedrijven en ook alle foute opdrachtgevers kunnen vanaf nu keihard worden aangepakt. Een belangrijke stap op weg naar een eerlijke arbeidsmarkt. Alle chauffeurs in Nederland moeten krijgen wat ze verdienen."

Als chauffeurs nog misstanden zien, kunnen ze die melden bij de Inspectie SZW: 0800-5151. Minister Asscher: "Dan kunnen we hier samen iets tegen doen."