Clicky


Debru kiest Volvo FM 8x2 tridem voor werken op hoogte

Debru kiest Volvo FM 8x2 tridem voor werken op hoogte
08-11-2016 13:22 | Nieuw Materieel | auteur Redactie [FE]

TER APELKANAAL - Debru Hoogwerk B.V. in het Groningse Ter Apelkanaal heeft onlangs twee Volvo FM 420 8x2 bakwagens met Palfinger hoogwerkers in gebruik genomen. De voertuigen zijn af fabriek voorzien van een luchtgeveerd tridemstel met hydraulisch gestuurde voor- en naloopas. De configuratie is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met Nijwa Veendam, waar tevens de aflevering plaatsvond.

Hoogwerkspecialist Debru maakt met behulp van vrachtwagenhoogwerkers elke werkplek op hoogte bereikbaar. Veelal zijn dat telecom- en hoogspanningsmasten, windmolens en hoge gebouwen.

“Wij zijn binnen 24 uur ter plaatse op elke werklocatie in de Benelux, Duitsland en Frankrijk”, vertelt directeur Patrick de Vries. “Daarom stellen we hoge eisen aan ons transportmaterieel en is optimale wendbaarheid van de autohoogwerkers een must.”

Optimale gewichtsverdeling

Op het eerste Volvo FM-bakwagenchassis, met een wielbasis van 5.100 mm, is een hoogwerker van 61 meter gebouwd. De tweede Volvo FM is uitgerust met een 70 meter hoogwerker met een reikwijdte van 36 meter. Deze truck heeft een wielbasis van 5.600 mm. “Samen met Nijwa zijn we uitgekomen op een optimale gewichtsverdeling en maximale stabiliteit”, vertelt directeur Patrick de Vries.

“De trucks zitten op alle fronten binnen de norm en kunnen internationaal worden ingezet. De maximale aslast van de 9-tons vooras en het tridem is 36 ton. Het GVW van de voertuigen is echter 32 ton, waarmee we in Duitsland aan het maximum zitten. De asconfiguratie wordt dus niet volledig uitgenut, maar dat is door de hoogliggende last zeker geen overbodige luxe.”

Verlaagde slaapcabine

Er is gekozen voor een mediumhoog chassis met een verlaagde slaapcabine zodat de bakwagens met ingevouwen hoogwerker binnen de limiet van 4 meter blijven. De nieuwe Volvo FM-bakwagens zijn een uitbreiding op het wagenpark van elf autohoogwerkers, met een werkhoogte variërend van 21 tot 100 meter. “Deze investering past in onze groeiplanning, we kunnen hiermee efficiënt en flexibel inspelen op opdrachten in binnen- en buitenland”, aldus De Vries.

I-Shift versnellingsbak

“Onze verkoopadviseur bij Nijwa, Harry van Dam, heeft ons prima geadviseerd over een passende chassisindeling en configuratie. Zijn team is ook zeer betrokken geweest om alle componenten zodanig te plaatsen dat er zoveel mogelijk ruimte overbleef voor de hoogwerker en de autolaadkraan. Ook in de cabine zijn er aanpassingen gedaan om, ondanks het verlaagde dak, toch zoveel mogelijk bergruimte te creëren. Volvo heeft de naam een comfortabele truck te zijn en dat wordt volledig waargemaakt. De cabine is stil en het rijcomfort is mede dankzij de automatisch schakelende I-Shift versnellingsbak bijzonder hoog. Ik heb twee tevreden machinisten!”