Transport Online - 'Maak Groningen Airport Eelde toegangspoort'

'Maak Groningen Airport Eelde toegangspoort'

'Maak Groningen Airport Eelde toegangspoort'
08-11-2016 11:38 | Algemeen | auteur ANP

EELDE - Omwonenden van Groningen Airport Eelde zien het vliegveld graag uitgroeien tot een luchthaven met veel commerciële vluchten. Uit een inspraakronde blijkt dat 86 procent kiest voor de optie Toegangspoort van het Noorden. Voor de twee alternatieven, doorgaan als klein, recreatief vliegveld of als luchthaven speciaal voor vakantievluchten, kozen respectievelijk 8 en 5 procent van de mensen.

De aandeelhouders van Groningen Airport Eelde presenteerden dinsdag de resultaten van een publieksconsultatie die een maand heeft geduurd en bijna 2600 reacties opleverde. Het zijn de provincies Drenthe en Groningen en de gemeenten Assen, Groningen en Tynaarlo.

Opvallend veel mensen die hebben gereageerd gaven niet alleen hun voorkeur door maar namen ook de moeite om die uitgebreid te motiveren. De reacties kwamen uit heel Noord-Nederland, verreweg het grootste gedeelte uit de nabije omgeving van de luchthaven.

De belangrijkste argumenten tegen een grote groei van het vliegveld zijn geluidsoverlast van vliegverkeer en een te grote belasting van het milieu. Wie wel koos voor de toegangspoortfunctie deed dat onder meer vanwege het gemak van een luchthaven dichtbij en omdat investeren goed is voor het Noorden.

In 2015 maakten 210.000 passagiers gebruik van het vliegveld, een record. Een maand geleden bleek al uit onderzoek dat doorgaan als 'dé toegangspoort' veel geld kan opleveren, terwijl de twee varianten vele tientallen miljoenen zouden kosten.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,919
Diesel1,562

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen