Transport Online - Wrakingsverzoek in corruptieproces douanier

Wrakingsverzoek in corruptieproces douanier

Wrakingsverzoek in corruptieproces douanier
07-11-2016 16:53 | Algemeen | auteur ANP

ROTTERDAM - Twee verdachten in de zaak rond de van corruptie beschuldigde douanier Gerrit G. (56) hebben maandagmiddag de rechtbank in Rotterdam gewraakt. Hun raadslieden zeiden geen vertrouwen meer te hebben in de rechters omdat een verzoek om een teamleider van de politie te mogen horen, werd afgewezen.

Andere rechters hebben het wrakingsverzoek van de raadslieden van de verdachten Dennis van den B. (45) uit Rotterdam en André van der H. (57) uit Utrecht aangehoord. Zij zullen op korte termijn een beslissing nemen.

Het tweetal wordt ervan verdacht samen met medeverdachte René F. (49) uit Schiedam en de douanier grote hoeveelheden verdovende middelen het land te hebben binnengesmokkeld. Het gaat om ten minste 3400 kilo cocaïne en een grote partij hennep. De douanier zou met grote geldbedragen zijn omgekocht en de partijen hebben doorgelaten.

Hij deed dat volgens het Openbaar Ministerie door manifesten in het douanesysteem op zijn naam te zetten, zodat hij verantwoordelijk werd voor de controle van containers waarin drugs waren verstopt. In april 2015 liep de douanier tegen de lamp bij de onderschepping van een partij van 400 kilo cocaïne uit Brazilië.

De douanier zou in ruil voor zijn faciliterende rol veel geld hebben opgestreken en een riante levensstijl hebben gehad. In een boodschappentas die werd aangetroffen in de woning van de man in 's-Gravenzande werd een groot aantal briefjes van 500 euro gevonden. Al dat geld, optellend tot 1,17 miljoen euro, is in beslag genomen.

In tien zittingsdagen in de maand november tracht de rechtbank duidelijkheid te krijgen over hoe de smokkel en de vermeende omkoping van de douanier in elkaar heeft gezeten.

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,913
Diesel1,559

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen