Clicky


Monasch doet niet mee aan strijd lijsttrekkerschap PvdA

Monasch doet niet mee aan strijd lijsttrekkerschap PvdA
07-11-2016 09:36 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Jacques Monasch doet niet mee aan de lijsttrekkersverkiezingen bij de PvdA. Hij stelde een aantal voorwaarden waarop het partijbestuur niet wilde ingaan. De strijd gaat nu tussen partijleider Diederik Samsom en vicepremier Lodewijk Asscher.

Tweede Kamerlid Monasch laat maandag weten "zeer teleurgesteld te zijn dat het partijbestuur geen open lijsttrekkersverkiezing wil organiseren''. Hij stelt dat het partijbestuur heeft besloten zijn kandidatuur niet te accepteren. Hij wilde onder meer als hij gekozen werd nog invloed op het verkiezingsprogramma.

Volgens de PvdA kon Monasch samen met Asscher en Samsom deelnemen aan de lijsttrekkersverkiezingen, maar heeft Monasch "bij het partijbestuur aangegeven geen kandidaat te willen zijn''. De twee andere kandidaten (Gerard Bosman en Pelle Oosting) voldeden niet aan de profielschets van de adviescommissie kandidaatstelling.

Zondagavond is er nog spoedoverleg geweest tussen een delegatie van het partijbestuur en Monasch. Het bestuur wilde hem overtuigen zijn kandidatuur te handhaven. Dat leverde echter niets op, aldus een woordvoerder van het partijbestuur. "Het is heel jammer dat hij zich heeft teruggetrokken.''

Monasch ligt al langer overhoop met de partijleiding over de koers van de fractie en de partij. In maart gaf hij aan zich niet meer verkiesbaar te stellen voor de Kamer, maar vorige maand stelde hij zich tot veler verrassing kandidaat voor het lijsttrekkerschap.

Jacques Monasch botst met zijn partij over het associatieverdrag met Oekraïne. Hij vindt dat de partij de uitslag van het referendum moet accepteren. Een meerderheid keerde zich tegen dit verdrag. Vorige week kondigde hij aan een mogelijke motie van wantrouwen van de oppositie tegen het kabinet te steunen over het Oekraïne-referendum.

Peilingen gaven Monasch weinig kans lijsttrekker van de PvdA te worden.