Clicky


Piet blijft bij meeste intochten zwart

Piet blijft bij meeste intochten zwart
07-11-2016 09:32 | Binnenland | auteur ANP

HILVERSUM - Zwarte Piet is bij de meeste intochten in dorpen en steden zwart of bruin. Dat blijkt uit een rondgang van de regionale omroepen en de NOS. Van de 223 intochtcomités die zijn bevraagd, meldden er twee dat Sinterklaas bij zijn aankomst niet meer wordt vergezeld door Zwarte Piet. Dat geldt voor Heemstede en Amsterdam.

De hoofdstad heeft bij de intocht gekozen voor de schoorsteenpieten met een aantal donkere vegen in het gezicht. Amsterdam volgt hiermee het voorbeeld van RTL. De omroep heeft de traditionele pieten vervangen door de schoorsteenpiet.

In september riep Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer volwassenen op het uiterlijk van Zwarte Piet aan te passen, zodat Sinterklaas voor iedereen een kinderfeest is.

Maar de meeste comités houden vast aan de zwarte of bruine pieten. Bij elf van de ondervraagde comités zijn ook roetveegpieten of gekleurde pieten te zien. In 26 plaatsen wordt nog nagedacht over het uiterlijk van Zwarte Piet, vaak wordt het Sinterklaasjournaal gevolgd. Van dit programma is woensdag de eerste uitzending. Het is nog niet bekend hoe de pieten er uit zullen zien.

Veel comités passen de pieten wel iets aan en gebruiken geen kroeshaar, rode lippen of oorbellen meer.