Clicky


FNV stelt Stuwarooij en opdrachtgevers aansprakelijk voor achterstallig loon uitzendkrachten

FNV stelt Stuwarooij en opdrachtgevers aansprakelijk voor achterstallig loon uitzendkrachten
04-11-2016 11:40 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie [FE]

HEDEL - Vakbond FNV gaat ook de opdrachtgevers van stuwadoorsbedrijf Van Rooij (Stuwarooij) aansprakelijk stellen voor het achterstallig loon van Poolse uitzendkrachten. Uit gesprekken tussen de vakbond en Stuwarooij bleek dat het bedrijf niet van plan is om zelf het correcte loon alsnog uit te betalen. De bond berekende dat het om miljoenen euro's gaat.

Vals spel

Izabela Muchowska van Handhaving en Naleving FNV: "Zowel Stuwarooij als de opdrachtgevers spelen vals spel. Niet alleen betalen ze de uitzendkrachten geen eerlijk loon, maar zij zorgen ook voor valse concurrentie. Mede dankzij de nieuwe Wet Aanpak Schijnconstructies kunnen we niet alleen Stuwarooij maar ook haar opdrachtgevers aansprakelijk stellen."

De FNV heeft aan onder meer Jonker Petfood, Spar, Hollander Barendrecht en Service Best een brief gestuurd, met de mededeling dat ook zij aansprakelijk zullen worden gesteld voor de geleden schade, indien zij zich hebben ingelaten met de schijnconstructie van Stuwarooij.

Rechter doorziet schijnconstructie

Begin juli stelde de rechtbank in Arnhem vakbond FNV in het gelijk dat Stuwarooij een uitzender is. Stuwarooij stelde zelf dat sprake was van contracting in plaats van uitzenden. Contracting wordt vaak gebruikt als een schijnconstructie om werknemers niet het loon te betalen waar ze recht op hebben. De rechter prikte in deze zaak dwars door deze schijnconstructie heen, waardoor Poolse uitzendkrachten jarenlang niet meer dan het absolute minimum aan loon en rechten kregen en dus jarenlang werden onderbetaald.

Onderbetaling duurt voort

De FNV krijgt diverse signalen dat opdrachtgevers tot op de dag van vandaag nog steeds uitzendkrachten voor hen laten werken als orderpickers in de door de rechter veroordeelde schijnconstructie. "En daarmee zouden ze dan dus toestaan dat de uitzendkrachten nog steeds niet het loon krijgen waar zij recht op hebben", stelt Muchowska.

Om te voorkomen dat Stuwarooij met de noorderzon vertrekt met het geld dat het bedrijf uit de zakken van de uitzendkrachten heeft geklopt, heeft FNV een verzoek ingediend om beslag te laten leggen op alle bankrekeningen en bezittingen van Stuwarooij. Bovendien heeft de FNV verzocht om beslaglegging bij de opdrachtgevers om veilig te stellen dat de gedupeerde uitzendkrachten alsnog krijgen waar zij recht op hebben.

Geen verdringing en oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt

De FNV wil paal en perk stellen aan schijnconstructies waardoor uitzendkrachten niet meer dan het absolute minimum aan loon en rechten krijgen. Deze constructies leiden tot oneerlijke concurrentie en verdringing op de arbeidsmarkt, terwijl de uitzenders en opdrachtgevers hier flink geld aan verdienen. Muchowska: "Daar zitten wij niet op te wachten en daar is de uitzendbranche niet voor bedoeld. Alle werknemers dus ook uitzendkrachten hebben recht op een baan met zekerheid, kwaliteit en een eerlijk loon."