Clicky


Dijksma klaar met taxi-ronselaars op Schiphol

Dijksma klaar met taxi-ronselaars op Schiphol
03-11-2016 17:04 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) wil dat er snel een einde komt aan het ronselen van klanten door taxichauffeurs op Schiphol. ,,Ik ben er wel klaar mee'', zei ze donderdag tijdens een debat in de Tweede Kamer. Ze vindt de praktijk ,,ontoelaatbaar''.

Schiphol, de gemeente Haarlemmermeer en het ministerie hebben de handen ineengeslagen om het probleem aan te pakken. Dijksma heeft de gemeente juridische steun aangeboden om het probleem op ,,zeer korte termijn'' op te lossen. Er wordt gekeken om de gemeentelijke verordening aan te passen om de taxichauffeurs die geen toegang hebben tot de officiële standplaats aan te pakken.

Ook gaat de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) intensiever controleren en worden met de marechaussee afspraken gemaakt. Alleen samen kunnen we dit probleem oplossen, aldus de bewindsvrouw. ,,We moeten de straat terugpakken voor de burger en niet overlaten aan de hufter'', zei Dijksma.

Donderdagmiddag was al een eerste veegactie tegen de ronselaars. Daarbij waren behalve de gemeente Haarlemmermeer ook de marechaussee en de ILT betrokken. Tientallen personen zijn gecontroleerd op de benodigde vergunningen en een taxipas. Volgens de gemeente had de actie het effect dat meerdere ronselaars zijn vertrokken. Eén persoon werd aangehouden omdat hij niet meewerkte aan een taxicontrole. 28 keer werd proces-verbaal opgemaakt om parkeerovertredingen en het niet betalen van parkeergeld.

Toeristen op de luchthaven worden veelvuldig benaderd door taxichauffeurs die niet op de officiële standplaats staan. Ze geven veel overlast en klanten worden nogal eens geconfronteerd met hoge rekeningen. ,,Dit is slecht voor het aanzien van het land'', aldus Dijksma. Beveiligers zijn al ingezet om de toeristen naar de taxistandplaats te begeleiden.

Het aantal taxichauffeurs op de luchthaven is in drie jaar tijd toegenomen van ruim 2500 naar bijna 4000. Het gerechtshof oordeelde vorig jaar dat elke taxichauffeur met vergunning klanten mag vervoeren op alle wegen die voor het openbaar verkeer openstaan. De chauffeurs zonder standplaatsvergunning voor deze standplaats vinden dan ook dat ze het recht hebben passagiers op te pikken op de luchthaven.

Sinds donderdag rijdt ook Uber vanaf Schiphol. De taxidienst heeft een plek gekregen naast de officiële taxibaan.

Foto's

  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
  • Sipke Appel
    PH-KVG (MSN 20211)
  • Sipke Appel
    PH-CKA (MSN 33694)
  • Sipke Appel
    Reg: F-GKXZ (MSN 4137)