Clicky


Jaar cel voor man die peuter doodreed in Breda

Jaar cel voor man die peuter doodreed in Breda
03-11-2016 13:38 | Binnenland | auteur ANP

BREDA - De man die in april een driejarige peuter doodreed toen hij met 80 kilometer per uur door Breda reed, moet een jaar de cel in. Daarnaast krijgt hij een halfjaar voorwaardelijk, moet hij zich laten behandelen in een kliniek en raakt hij zijn rijbewijs voor vier jaar kwijt.

De straf valt lager uit dan de drie jaar die justitie had geëist, omdat de achttienjarige dader Elias A. een grote ontwikkelingsachterstand heeft. Hij is onder meer licht zwakzinnig en liep door de fatale aanrijding een posttraumatische stressstoornis op. Los daarvan moeten de rechters rekening houden met uitspraken in vergelijkbare zaken.

"De rechtbank beseft dat geen enkele straf, in welke vorm of mate dan ook, het verlies van Nassim goed zal kunnen maken en het leed van de nabestaanden zal kunnen wegnemen'', zei de rechter die het vonnis donderdag uitsprak.

In de straat waar het jongetje werd aangereden geldt een snelheidslimiet van 30. Nassim stak tussen twee geparkeerde auto's in de weg over. Hij overleed ter plaatse. De bestuurder reed door en meldde zich pas 's avonds bij de politie. Hij heeft bij de nabestaanden van de peuter "ingrijpend en onherstelbaar leed veroorzaakt'', vindt de rechtbank in Breda, die zijn rijgedrag bestempelt als "zeer onvoorzichtig, onachtzaam en onnadenkend.''

Tijdens de behandeling van zijn zaak vertelde A. dat hij alleen een knal had gehoord. Hij had niet geremd. In de rechtbank zei hij "heel erg veel spijt'' te hebben. De officier van justitie noemde het ,,meedogenloos en berekenend'' dat A., die pas twee maanden zijn rijbewijs had, zich pas bij de politie meldde toen het "te heet onder zijn voeten werd''.