Clicky

 
Transport Online - Overweg moet veiliger door technische snufjes

Overweg moet veiliger door technische snufjes

Overweg moet veiliger door technische snufjes
03-11-2016 13:30 | Algemeen | auteur ANP

UTRECHT - De ruim vijfhonderd onbewaakte spoorwegovergangen die Nederland nog telt moeten veiliger worden, vindt ProRail. De spoorbeheerder zoekt de oplossing in nieuwe techniek en gaat de komende maanden zeven nieuwe systemen testen. Die maken weggebruikers erop attent dat ze een onbeveiligde overweg naderen en waarschuwen als er een trein aankomt.

De effectiefste manier om ongelukken te voorkomen, is overwegen vervangen door tunnels en bruggen. Dat is op veel plekken gedaan, maar nog altijd telt Nederland zo'n 2500 overwegen. Een op de vijf is onbewaakt. Een oproep van ProRail om met slimme ideeën te komen die de veiligheid van die overgangen verbeteren, leverde 62 inzendingen op. De komende maanden wordt de haalbaarheid van zeven systemen getest.

Een van de ideeën is om mensen via telefoon of navigatie een seintje te geven als ze een onbewaakte overweg naderen. Andere inzenders zoeken de oplossing in licht- en geluidseffecten. Ook zijn er diverse ideeën ingediend voor systemen die treinen zien aankomen, van radar tot meetlussen in het spoor. ProRail gaat testen of de plannen inderdaad de veiligheid verbeteren en betaalbaar zijn.

Het aantal dodelijke ongevallen op overwegen is de laatste decennia sterk afgenomen. In de jaren tachtig vielen gemiddeld nog zo’n vijftig dodelijk slachtoffers per jaar, in 2014 was dat gedaald tot zeven. Vorig jaar was er een piek met dertien doden op spoorwegovergangen. Dit jaar zijn tot nog toe vier fatale aanrijdingen gebeurd.

Naast het beter beveiligen van overwegen blijft ProRail hameren op veilig oversteken. De spoorbeheerder is deze week een publiciteitscampagne begonnen. Komiek Jandino Asporaat spoort jongeren aan "het veilig te doen’’ en dus niet nog even snel onder de zakkende spoorbomen heen te rennen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,198
Diesel2,069

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Rijverboden