Transport Online - Oost-Europese chauffeurs vertrekken uit Groot-Brittannië vanwege lage pond

Oost-Europese chauffeurs vertrekken uit Groot-Brittannië vanwege lage pond

Oost-Europese chauffeurs vertrekken uit Groot-Brittannië vanwege lage pond
02-11-2016 10:44 | Buitenland | auteur Esther van der Wal-de Vries

LONDEN(GB) - Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs laten Groot-Brittannië links liggen nu de pond steeds verder wegzakt door de op handen zijnde Brexit. De lonen zouden, na omrekenen in hun eigen valuta, zo ver gedaald zijn dat het niet meer loont voor hen om huis en haard te verlaten.

De Britse transportsector vreest dat er opnieuw een tekort aan logistieke krachten ontstaat omdat Britten zelf eveneens niet staan te springen om als chauffeur aan het werk te gaan.

Er werken minsten 60.000 Oost-Europese vrachtwagenchauffeurs bij Britse bedrijven. Vervoerders zijn dus sterk afhankelijk van de toestroom aan buitenlandse werknemers.

Het inhuren van Britse chauffeurs is in Groot-Brittannië zo moeilijk dat er vorig jaar zelfs een uitzendbureau werd gestart om vrachtwagenchauffeurs te werven in Bulgarije, Polen en Roemenië. Chauffeurs die uit deze landen afkomstig waren en al werkzaam waren in Groot-Brittannië ontvingen een bedrag van 100 pond (ruim 110 euro) per landgenoot die zij wisten over te halen als vrachtwagenchauffeur in Groot-Brittannië te komen werken.

De Road Haulage Association (RHA) waarschuwt nu dat transporteigenaren bang zijn dat hun pool van buitenlandse werknemers zal opdrogen na de Brexit.

"Er is een duidelijke angst onder onze leden dat buitenlandse chauffeurs naar huis terugkeren en niet meer terugkomen als gevolg van de dalende pond waardoor hun salaris eveneens daalt", aldus de RHA.

De RHA inventariseert nu in hoeveel gevallen dit nu al gebeurd. De Britse industrie wordt geconfronteerd met een structureel tekort aan goed gekwalificeerde vrachtwagenchauffeur.

De RHA voegt hieraan toe: "Goederenvervoer over de weg is van vitaal belang voor de hele Britse economie. Gebeurtenissen in deze sector zijn een eerste indicatie van wat de totale Britse economie het komende jaar kan verwachten."

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 10 mei t/m zondag 16 mei

Alle Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,896
Diesel1,524

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen