Transport Online - Vervanging omloopwiel Nieuwe Botlekbrug in het weekend van 5-6 november

Vervanging omloopwiel Nieuwe Botlekbrug in het weekend van 5-6 november

Vervanging omloopwiel Nieuwe Botlekbrug in het weekend van 5-6 november
28-10-2016 17:05 | Weer en Verkeer | auteur Redactie [FE]

ROTTERDAM - Vanaf zaterdagochtend 5 november 02.00 uur tot zondagochtend 6 november 05.00 uur gaat Rijkswaterstaat een omloopwiel van de Nieuwe Botlekbrug vervangen. In verband hiermee is de brug niet beschikbaar voor het wegverkeer in de nacht van zaterdag op zondag.

Voor de scheepvaart hoger dan 14 m is de vaarweg gedurende de hele operatie gestremd. Voor de vervanging van het omloopwiel wordt een mobiele 250-tonskraan ingezet die op de toekomstige spoorbaan staat.

Gevolgen voor wegverkeer

Om de brug na het vervangen van het omloopwiel weer goed in bedrijf te kunnen nemen is het noodzakelijk een aantal functioneringstesten uit te voeren. Tijdens deze testen is de Botlekbrug van zaterdagnacht 5 november 24:00 uur tot zondagochtend 6 november 05:00 volledig gestremd voor het wegverkeer.

Omleidingen

Verkeer vanuit Hoogvliet richting Maasvlakte en vanuit de Maasvlakte naar Hoogvliet wordt omgeleid via de Spijkenisserbrug, Doorgaand verkeer kan gebruik maken van de Botlektunnel. De omleidingsroutes worden ter plaatse met gele borden en dynamische route-informatie aangegeven.

Gevolgen voor (hoge) scheepvaart

Tijdens de werkzaamheden (van zaterdagochtend 02:00 tot zondagochtend 05:00) is de vaarweg niet beschikbaar voor de hoge scheepvaart omdat de hijskraan zich op het westelijk hefdeel van de brug bevindt. De vaarweg blijft wel beschikbaar voor de lage scheepvaart (< 14 m). Maar tijdens het uitvoeren van de hijswerkzaamheden zelf en tijdens de functioneringstesten zal de lage scheepvaart moeten wachten tot deze werkzaamheden zijn afgerond. Scheepvaart kan voor meer details terecht bij het Bericht Aan de Scheepvaart (BAS) op de pagina van Vaarweginformatie.nl.

Onderzoek

Eerder dit jaar was er een mechanische storing in een van de lagers van de acht omloopwielen op de middenpijler van de brug. Toen is een omloopwiel, dat op circa 50 m hoogte zit, verwijderd om de exacte oorzaak te achterhalen. Dit onderzoek loopt nog en concentreert zich op de lagers van de omloopwielen die regelmatig gemonitord worden. Naar aanleiding van deze monitoring heeft Rijkswaterstaat besloten tot het preventief vervangen van een tweede omloopwiel in het weekend van 5 op 6 november.

Gevaarlijke stoffen

Vervoerders van routeplichtige gevaarlijke stoffen worden tijdens de stremming van de Nieuwe Botlekbrug van zaterdagnacht op zondagochtend omgeleid via de eilandenroute. Voor niet routeplichtige gevaarlijke stoffen geldt deze route als adviesroute. De omleidingsroutes worden ter plaatse met gele borden en dynamische route-informatie panelen aangegeven.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,836
Diesel1,505

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions